Diskuse

ELITY a elity

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dle mého se vývoj lidstva řídí zákony evoluční teorie podle Darwina. Elity mají potenciál posunout lidstvo na novou úroveň, jenže až další vývoj ukáže zda nejde o slepou uličku, či dokonce o krok zpět. Demokracie má tu výhodu, že dokáže slepou uličku i návrat zpět vcelku rychle odhalit a vydat se jiným směrem. Totalita naopak chybu nepřizná a potácí se ve slepých cestách dokud nepadne, bohužel to nezřídka stojí mnoho krve. Pokud cítíme, že máme nakročeno špatně, není potřeba truchlit, každý dělá chyby i elity, v naší demokracii máme možnost zařídit změnu.

0 0
možnosti
ZH

Jůzl, Teorie a problém elit. Ve zkratce: elit je nadbytek. Společenské turbulence jsou způsobeny zejména tím, že společenské vedení není schopno aktivitu všech elit vstřebat a využít, nýbrž začíná potlačovat. :-)R^

0 0
možnosti
PK

Pro "elity" jsou odpůrci populisty, prostě lůza, která nechápe jejich "velké" myšlenky. A pro nás, realisty, jsou to zase naivní sluníčkáři či lepšolidi. Takže jsme si kvit. Skutečný demokrat ale nepovažuje jedny či druhé za inteligentnější či mravnější (už jsem slyšel mnoho Drahošovců říkat, že Zemanovi voliči by neměli mít volební právo pro nedostatek inteligence). Jde jen o názor na řešení problémů a na to, který názor zvítězí, tady máme volby. To, že ten či onen názor zvítězil ale neznamená, že ono řešení je to jediné správné. Někdy je tomu přesně naopak. Takhle blbě totiž funguje demokracie. Je to její podstata: i drtivá většina se může totálně mýlit.

4 0
možnosti
  • Počet článků 232
  • Celková karma 11,97
  • Průměrná čtenost 978x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky