Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No pokud tenhle clanecek vystihuje podstatu knihy, tak bych do toho Parkinsona fakt netahal, protoze ten neprinasi VELKE PRAVDY. Jen namety k premysleni a to docela vtipne.

0 0
možnosti
Foto

Zákony profesora Parkinsona jistě není velká sociologická studie. Ale popisuje určité zákonitosti plynoucí z lidské povahy. Ty ve světě byrokracie nabývají značně groteskní podoby. Něco z toho se musí projevovat i ve světě moderní superbyrokracie, v něčem ale došlo k velkému posunu. Možná srovnatelnému s kvantovým skokem.

Knížka Petra Hampla mimo jiné reflektuje vývoj, kterým se zabývá například Charles Murray v knížce Coming Apart.

Myslím, že P. Hampl také nepřináší VELKÉ PRAVDY, ani to nepředstírá. Jeho knížku beru jako hypotézu, se kterou je možno polemizovat.

0 0
možnosti

T79o64m72á31š 11P49í12c25l

21. 4. 2018 22:18

Knihu jsem si koupil, jde o hodně povedené dílo, které dává mnoho námětů k přemýšlení, ale které člověka zároveň připraví na nepříliš optimistickou budoucnost. Vysvětlení všech negativních jevů současnosti skrz byrokratizaci, degeneraci novodobé aristokracie a systém propouštějící do vyšších pater to největší morální bahno asi nejprve připadne leckomu trochu odvážné (a před započetím samotného čtení knihy snad až příliš jednoduché), ale pro mě jde o nejlepší vyargumentování všeho, co se v současnosti děje. Zároveň dá kniha zapomenout na všechny teorie o spiknutí a další konspirační úvahy, stejně tak i na to, že problém je jen jeden nebo dva.

4 0
možnosti

KarmaR^. Zakoupil jsem výtisk ještě z první várky v nejmenovaném xenofobním plzeňském knihkupectví, drze jsem jej pronesl nezabalený obchoďákem a hned večer jsem jej na jedno posezení a poležení schroustal, xenofobně přitom mruče a pomlaskávaje.

Za stěžejní část knihy považuji pasáže definující byrokracii jako světovládnou sebereplikující strukturu, která již působí proti poslání a smyslu naší civilizace. Proti stavu, zesměšňovanému profesorem Parkinsonem, jde o podstatnou změnu k horšímu. Od otravnosti ke globálnímu ničitelství.

4 0
možnosti
Foto

Ano, zatímco Parkinsonovi úředníci byli spíše srandovní a relativně neškodní, jako čerti v českých pohádkách, tak novodobá super-elita se stává civilizační hrozbou.

3 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
Foto

Přeji pěkné počtení:-)

0 0
možnosti

Kniha vyšla v roce 1966.

Co myslíte, nechal by ji Fiala, Benda a spol. vydat v dnešní době?;-);-)

3 0
možnosti
Foto

Možná ano, ale s vysvětlující předmluvou, že se jedná o nechutnou byrofóbní pseudoliteraturu a s poznámkovým aparátem, který by rozsahem převýšil originální text. :-/

3 0
možnosti
  • Počet článků 232
  • Celková karma 11,96
  • Průměrná čtenost 978x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky