Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

To báječné slovo - seberealizace

Člověk, jakkoli hrdě to zní, je ovládán dvěma základními pudy: zlepšovat si životní podmínky a propagovat svoje geny. To chce ostatně snad každý živočich. Ale možná mu jde o něco navíc? Co mu nabízejí v tomto směru neomarxisté?

Setkal jsem se s tím, že mnozí lidé věří, že v hlubinách jejich nitra jsou uschovány zvláštní schopnosti, které kdyby se mohly rozvinout, daly by jejich životu úplně jiný, daleko vyšší, smysl. Pro realizaci této možnosti jsou schopni hledat nějakého guru a najdou-li ho, tak mu bezmezně důvěřují. 

Zkusil jsem zabrousit na toto téma v rozhovoru se slečnou Maruškou. A nelitoval jsem.

M: Ale tak to nebylo vždycky. Byly doby, kdy si člověk vyhlédl roli, ve které chtěl vyniknout a dál to bylo na něm.

Pravda, vzpomínám si na chlapíka, který neměl nijak výrazný hlas, zato disponoval dosti výraznou vadou řeči. Navíc, když se v povídání rozohnil, škubal legračně ramenem. Přesto se rozhodl, že bude výborným řečníkem. Pro posílení hlasu přednášel za výstupu na horu nebo se snažil překřičet příboj. Aby odstranil šišlání, vkládal si do úst kaménky, a přesto se snažil mluvit čistě a hlasitě. Prý si také pověsil do výšky meč a pod jeho špici nastrčil ono škubavé rameno. Jau!

To a řadu dalších cvičení s velkou pílí a houževnatostí  provozoval, až se stal skutečně skvělým řečníkem. Připouštím, že na pivo jsem s tím úžasným člověkem nechodil, ale nikdy nezapomenu jeho jméno: Démosthenés. Starověké Athény ho daly světu jako vzor cílevědomosti a houževnatosti.

M: Ale v romantické literatuře 18. a 19. přišel Jean-Jacques Rousseau s glorifikací "vznešeného divocha”, kterým je každý člověk, jak přijde na svět, dokud ho civilizace nezkazí a nevnutí mu nějakou roli.

No, na tom by něco mohlo být. Třeba já, v čem všem jsem mohl vyniknout, kdyby… zatracenej osud nerozhodl úplně jinak! Ale nemá smysl naříkat, takto je postiženo devětadevadesát lidí ze sta. Někdo to řeší filozofickým povzdechnutím, jiný hledá viníka své mizérie a když mu ho někdo ukáže, tak to jde na ostří nože.

Marx na to přišel: na vině je vykořisťování člověka člověkem

Vždyť je to jasné: zlý kapitalista nepotřebuje nějakou oduševnělou bytost. Chce něco jako levný automat, který bude u běžícího pásu opakovat naučený pohyb a netušené vlohy ať si zůstanou tam, kde jsou.

Nicméně v socialismu to nebylo o mnoho lepší: v mnohých zestátněných podnicích tempo práce nezvolnilo, naopak normy byly ještě ztvrzeny. Ve školách se sice vyučovala výtvarná výchova, existovaly technické kroužky a dokonce celé organizace, které poskytovaly mladým šikulkům docela pěkné technické vyžití. Leckdy se stalo, že některý hrníček si našel svou pokličku a nadějný umělec či vědec zazářil i za železnou oponou.  

Ale vlohy, které se pokládají za pravý zdroj bohatství národa, tedy podnikavost a iniciativa, musely zůstat skryty. Jenže právě tyto vlastnosti jsou snad srovnatelně silné jako pohlavní pud a při potlačování dojde k jejich sublimaci, jak káže otec psychoanalýzy Freud - ovšem tedy jen stran pohlavního pudu. 

Nicméně v řadě neuvěřitelných a obdivuhodných akcí a výtvorů ušlápnutých lidiček v socialismu vidím právě tu freudovskou sublimaci jejich tvůrčích pudů. 

Vzhůru do báječného světa podnikání

Těch optimistických tváří, co jsem viděl po Listopadu! Dvě malá města, která pro mne i dříve měla zvláštní půvab, Úštěk v severních Čechách a Stříbro na Tachovsku, přímo rozkvetla. Řada nových krámků a zaběhnuté obchůdky v novém kabátě a všude lidé zářící sebedůvěrou a nadějí. O to bolestnější bylo, když jsem po pár letech viděl ústup směrem k předlistopadové šedi. Podnikatelský duch podepřený schopností je vzácná květinka, bez ní přijde počáteční elán vniveč.

Jinak na tom byli zaměstnanci slibně se rozvíjejících podniků. Vedení si nechalo vsugerovat, že ke skutečnému úspěchu je nutné poskytnout svým zaměstnancům špičkové školení, které jim umožní - hádejte co! Pokud vás napadlo, že snad rozvinutí skrytých schopností, hádáte správně.  

A nebyli to jen zaměstnanci “nadějných” firem. Širokým vrstvám se dostalo nahlédnutí do různých technik vedoucích k vytoužené seberealizaci. Knižní obchody nabízely celou škálu knížek, z nichž mnohé byly odvarem prastarého Umění líbit se lidem  #odkaz, jiné vycházely z orientálních nauk, prostě spousty skvělých návodů, bez kterých jste zůstali beznadějně ztracení.

Osvětových knížek ubylo, kurzů jakbysmet. Buď se už všichni všestranně rozvinuli - nebo?

Ohromující zjištění neomarxistů

Čím déle se snažím porozumět této avantgardě lidstva, tím větší úžas ve mně jejich myšlenky vzbuzují. Jestli tomu dobře rozumím, pak od nebožtíka Marxe převzali tezi o nesmírných schopnostech, které jsou uloženy v každém jedinci, ale nemohou se rozvinout v podmínkách útlaku. Jejich inovace spočívá v tom, že odhalili skutečného utlačovatele.

Utlačovatelem je celá společnost

Ano, je to tak. Zlotřilé lidstvo se již od dob lovců mamutů vydalo špatným směrem. Nedosti na tom, že sežrali všechny mamuty, co jich na světě bylo. Ti agresívní hulváti vytvořili systém společenských rolí, do kterých napasovali každého jedince, ať chtěl či nikoli. Každá z rolí přinášela svá omezení a skýtala nějaká privilegia. Jak čtenář tuší, tak poměr omezení a výhod byl značně proměnlivý, každá role to měla namixováno jinak. Ha, to je přece do očí bijící nespravedlnost!

Řešení je nasnadě

Je to jednoduché, milý Watsone, řekl by Sherlock Holmes: Dejme každému, ať si vybere, kterou roli chce zastávat. A protože ta primitivní společnost vytvořila těch rolí nesmyslně málo, nechme každého, ať si svoji roli prostě navrhne sám. A na společnosti je, aby ji uznala a vybavila všemi dostupnými privilegii. 

A stalo se.

Facebook už před rokem umožnil uživatelům komunikujícím v americké angličtině 52 variant označení vlastní pohlavní identity

Tak jednoduché to je!   ;-)

Autor: Karel Kužel | úterý 22.10.2019 8:00 | karma článku: 9,25 | přečteno: 208x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky