Diskuse

Risk je zisk

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Všechno dobré až na ten konec. Zda v tom neunijním, čínském světě byste byl schopen (ochoten) žít a jak byste se tam cítil.

1 0
možnosti
Foto

Já vůbec netuším, jak by ten "čínský svět" vypadal. Čínská tradice byla vždy taková, že svůj styl nikomu nevnucovali. Většinou to bylo tak, že ostatní státy byly víceméně vtaženy do okruhu kulturního vyzařování Říše středu, převzaly její kulturu včetně písma a prostě s Čínou obchodovaly.

Někdy se stalo, že cizí moc Čínu přemohla a podrobyla si (Mandžuové). Síla čínské kultury byla taková, že ji vládnoucí Mandžuové (dynastie Ming) prostě převzala.

Jistě ani nám by nevnucovali ani konfucionismus, ani spisy velkého Maa. Pokud bychom si uchovali jakžtakž současný ráz, tak bychom byli ceněnou turistickou destinací bohatých Číňanů. Pokud se přeměníme na zemi levných montoven, nekonečných lánů řepky, předpotopní dopravní infrastruktury a ráj tisíců neziskovek, asi dost na zajímavosti ztratíme.

1 0
možnosti
SS

Bingo, jsem rád, že se tomu konečně někdo děkuje. Jedna z akutních hrozeb, která ohrožuje celou naši civilizaci.Ona neochota riskovat a nést za svoje rozhodnutí odpovědnost se projevuje především nepřekvapivě na všech úrovních byrokratického aparátu. To je asi její nejnebezpečnější projev, kterému říkám BYROKRATICKÁ PARALÝZA. Každý úředník potřebuje ke svému rozhodnutí tuny analýz a souhlasů druhých. Často se zdá, že byrokratický aparát je jak ucpaná odpadová trubka, někdy stačí sehnat první podpis a pak už systém je celkem průchodný. Je to na dlouhé povídání, ale bez radikálního systémového řešení se společnosti zhroutí nabobtnáním této neproduktivní vrstvy (předpověděl Alois Schumpeter) . Už dnes je stát suverénně největší zaměstnavatel a to pominu fakt, že polovina úředníků je v jiných oblastech nezaměstnatelná, tedy alespoň přibližně na stejné úrovni.

1 0
možnosti
ZD

Pokud to projde připojuji ctěným zúčastněným odkaz na zajímavý rozhovor http://ecofin.cz/video/594177/smerujeme-k-blokovemu-usporadani-sveta-tvrdi-ilona-svihlikova

1 0
možnosti
Foto

Abych se přiznal, tak jsem ten blog objevil ve své složce na serveru iDnes uložený jako koncept, na který jsem asi nějak zapomněl. Teď, po deseti letech, jsem na něj narazil a zjistil, že je docela aktuální. Naštěstí ten redakční systém funguje a podařilo se mi blog zveřejnit.

O paní docentce Švihlíkové jsem tehdy neměl tušení, teď ji samozřejmě znám a velmi oceňuji její živý a temperamentní styl diskuse. S jejími názory na pohyb světa k multipolárnímu uspořádání velice souhlasím.

0 0
možnosti
ZD

Perfektní, pochopitelně napsané s nadhledem. Nedávno byl podobně zajímavý rozhovor s docentkou Švihlíkovou, která o střídání hegemonů také velmi zasvěceně hovořila. Žijeme v zajímavé době.

1 0
možnosti
Foto

Když už jsme u té Číny, tak jedna z nejhorších kleteb starých Číňanů zněla:

"Přeji vám, abyste žil v zajímavých časech". ;-)

0 0
možnosti
JR

J10a30n 58R23á28ž

27. 6. 2020 10:06

Dal jsem karmu. Jednak za odvahu zde prohlásit, že Spojené státy přešly z etapy exploze do etapy imploze. Což hodně lidí odmítá přijmout jako fakt. K tomu: Vnitřní problémy, které Američané dlouhodobě potlačovali a neřešili, vygradovaly do té míry, že už se vyřešit musí. A můžeme se jen modlit, aby si je řešili vnitřní "válkou" a nepouštěli se do dalších bezvýchodných dobrodružství typu Irák nebo Afghánistán.

Dále mám stejný názor, že Evropa svými regulacemi, direktivami a názorovou cenzurou prosazovaných nerespektovaným centrem jen hrozbou sankcí, se uzavřela do stále víc zapáchajícího skleníku a nastoupila na cestu do globálního suterénu.

A popis Číny je velmi objektivní.

Mezi Čínou a Evropu dnes je zásadní rozdíl. Evropa boří základy, na kterých vybudovala svou světovou domimanci a Čína se ke svým základům vrací a i díky tomu se stává dominantním světovým hráčem.

12 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS