Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobrý blog. Propaganda přímo nezabíjí, ale co přinutí, jinak normálního člověka, zaútočit jako první a zabíjet jiné bezbranné lidi? Je to přesvědčení, že koná dobro a někoho nebo něco zachraňuje. Přesvědčit někoho, aby šel zabíjet i když ohrozí vlastní život je vrcholné umění propagandy.

Vždy zpozorním, jakmile na mě utočí už titulek nějakou naléhavou otázkou. Většinou je to otázka návodná, aby bylo jasné co si má adresát domyslet, domyslí si to každý, na to není potřeba extra intelekt, ale jde o to aby si adresát myslel, že to on na to přišel, že to on tu záhadu vyřešil, a že sám sobě přece nebude lhát, to dá rozum. Pokud jsou zprávy podávány formou otázek, jde o bulvár a pokus o manipulaci s vaším názorem.

Pak je tu celá řada nástrojů manipulace a demagogie. Snad nejpoužívanější je obrat ",ale...", většinou ve smyslu, "já jsem jako vy, ale...". Další často používanou metodu lze definovat jako, "britští vědci udělali senzační objev,...", za vědce si dosaďte jakoukoliv známou i neznámou osobnost.

Jsou ale zprávy a informace, které pravdivé jsou a jak je poznat není žádná velká věda. Stačí používat důvěryhodný zdroj a kritické myšlení, čím méně se vám zdá zdroj důvěryhodný, tím více je nutné pravdivost ověřovat. Internet všeobecně důvěryhodný není a je známo že i "fakta" uvedená na wikipedii je nutné raději ověřovat. Mějme svůj názor a nenechme sebou vláčet. ;-)

1 0
možnosti

Rozděl a panuj.

Člověk jako stádní zvíře musí hned kolem svého názoru udělat kmen, který bojuje proti kmenu s opačným názorem.

Nejhorší je, když je zastánců opačného názoru v diskuzí málo. Pak se vezme zavděk i zastánci stejného názoru s výhradami. Aneb přemýšlení je škodlivé, podvrací společného ducha. :-)

0 0
možnosti

"Není horší propagandy než ta, která se vnucuje"...KČ byl nejen geniální pisatelR^

1 0
možnosti
Foto

neteče krev, tekou pouze peníze. naše.

0 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky