Diskuse

Svoboda jedince

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Aha - chcete pochopit závislost pojetí svobody na kultuře? To je zvrácené uvažování. Vnímání svobody není závislé na kultuře a vy ve skutečnosti chcete pochopit hlavně povahu překážek a zábran, kterými jednotlivé "kultury" svobodu omezují. A lidé žijící v různých kulturách (diktaturách, samoděržaví...), spíš vnímají překážky, které stojí mezi nimi a svobodou, čím více překážek a omezení je, tím víc se pak uchylují k takzvané vnitřní svobodě. Ta se totiž lidem hůř bere. Jenže tohle všechno se už dávno ví a vy zkoumáte zcela zbytečně.

0 0
možnosti
Foto

Děkuji za laskavé poučení.

Asi zůstanu u svého "zvráceného" uvažování. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Pokud chcete svobodu nějak definovat, lze použít tuto definici, která vychází z lidského jednání: Svoboda je mít možnost použít své znalosti pro své vlastní potřeby s výjimkou agrese.

0 0
možnosti
Foto

Nechci ji definovat. Chci pochopit závislost jejího pojetí na kultuře.

0 0
možnosti
Foto

R^ Paráda článek. Je to jako s láskou. Mohu obojí ve svojí duši mít, i když okolí bude vypadat jako pravý opak.

1 1
možnosti
ZD

V dnešní době text jako z jiného světa. Dík.

0 0
možnosti
JK

To všechno, co jste napsal, byla ouvertura k finálnímu oznámení, že vnitřní svoboda je nejdůležitější? Myslím si, že daleko podstatnější věci o svobodě napsal třeba Erich Fromm v knížce Strach ze svobody (samozřejmě i mnozí další).

Dost absurdní mi připadají paušální popisy, jak vnímají svobodu a co si v sobě nesou Američané, jak ji vnímají Číňané a jak Holanďané. S těmi otevřenými kancelářemi podle mého také příliš paušalizujete.

Svým způsobem se mi však líbí obrazný a docela zábavný styl, kterým píšete.

Kde že to dělal Kuba Puchalský, když odešel z postu ředitele ČT? Vzpomínám si na něj, když u nás dělal stážistu, než se vydal do velkého světa.

0 0
možnosti
Foto

a) žádná ouvertura, to mělo skutečně přimět čtenáře ke zvážení, že i svoboda může být nazírána různě. Představa svobody je dána mimo jiné kulturní tradicí.

b) absurdní paušalizace? Jak je libo, o rozdílném vnímání svobody by se dalo povídat hodně dlouze. Myslíte, že by to někdo četl?

c) Český Telecom za panování Bessela Koka.

1 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky