Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ideální zřízení neexistuje, neexistovalo a nikdy nejspíš existovat nebude. Možná je potíž v tom, co si pod tím kdo představuje. Takže bychom měli hledat systém, který sice není ideální, ale je životaschopný. Socialismus to rozhodně není, slibuje něco, co nikdy nelze splnit, protože žádná státní pokladna prostě není bezedná a navíc schopné omezuje a neschopné nechává žít v bídě a jen přiživuje jejich závist. Tak to vyřeší žvásty o pozlátku. Málokdo z nás by asi přežil v Rusku/Sovětském svazu, o Číně ani nemluvě. Kapitalismus z toho vychází jednoznačně nejlépe, kapitalismus jako takový neselhal.

1 0
možnosti
ZZ

Socialismus neselhal, ale žije - v řídících strukturách EU !

;-)

0 0
možnosti
Foto

Dejte jim čas, zdechnou na úbytě, úplně stejně jako všechny ostatní socialismy. Už to začíná, nesmyslnými opatřeními zbídačují všechny. Lidé jsou od přírody líní a dokud se dá žít, nechtějí nic měnit, pod EU už se pomalu žít nedá, to máte energie, auta, miliarda pohlaví, politická korektnost, to je začátek konce.

0 0
možnosti
JK

to je fakt sila. Boskovou odsud vyhodili, protoze nedodrzovala kodex blogera tim, ze v clancich nepresne argumentovala ....

[...] Kapitalismus znamenal prostě svobodu. [...]

To rekl Mojzis, papez, Gates ???

Kapitalismus je forma spolecenskeho systemu, ve kterem je statem garantovano soukrome vlastnictvi vyrobnich prostredku. To je to, co Marx objevil. Bez donucovacich prostredku statu kapitalismus nemuze existovat. Proto existuje v Cine uz z definice kapitalismus a nic jineho.

[...] V určité době, která se mohla lišit od země k zemi, vstoupili do světa podnikání politici. [...]

skutecne? V Nemecku si po II sv. valce sedli a zamysleli se nad tim, proc se k moci dostal Hitler. A zjistili, ze je potreba dat do ustavy na prvni misto neco o te dustojnosti cloveka. A na zaklade tohodle paragrafu neni mozne napr. na hranicich odmitnout migranta kdyz zada o asyl , ale k velke smule kapitalistu ani ozebracovat zamestnance. Nebyli to politici, nybrz ustavni snem, ktery udelal kapitalismu caru pres rozpocet.

[...] Ostatní země, které se daly socialistickou cestou, nedopadly lépe. [...]

Mam znameho, ktery pochazui z Argentiny. Protoze ma 'nemecke' predky :-P, tak se mohl prestehovat zpatky do Nemecka. Kdyz vyklada, jak to od valky vypadalo a vypada v te Argentine, ktera sla vzdy cestou skalopevneho kapitalismu, tak proti tomu byl zivot v socialistickem Ceskoslovensku naprosty raj.

Vseobecne jsem zdrcen, kolik lidi na zemekouli veri te pohadce o tom volnem trhu. Vzdyt uz Smith priznal, ze to nemuze fungovat.

To ze socialismus nemuze fungovat na zemekouli v soucasne konkurenci s kapitalismem vedela uz Luxemburgova. Ale jak rika Jara Cimrman: nekdo to zkusit musel.

1 1
možnosti
Foto

Fact-checking srovnáváním podle Marxe, to je opravdu něco! R^R^R^;-D

0 0
možnosti
Foto

Nejdéle vydržela prvobytně pospolná společnost. Tak se k ní vraťme.

0 0
možnosti
Foto

Budete tam dělat šamana? ;-)

0 0
možnosti
PN

Pane Kuzel, s Cinou se tedy dost mylite, protoze jste smichal dve veci dohromady, a to je politicky a ekonomicky system. Pro nas (nemyslm to nijak ve zlem) je to tezko pochopitelne, ucili jsme se, ze komunisticka strana vede zemi k socialismu a nekomunisticke (asi jen nektere) ke kapitalismu. No a mame tady nekomunisticke strany v EU, ktere jednoznacne vedou EU k socialismu (masivni zdaneni a prerozdelovani je jednim ze zakladnich znaku socialismu) a pak Cinu, ktera pod vedenim komunisticke strany vede zemi ke kapitalismu. Ono to neni az tak absurdni, kdyz ty dva systemy (ekonomoku a politiku) od sebe oddelite. Stastny novy rok.

0 0
možnosti
Foto

Pane Neužile, pro vaši informaci: existuje hypotetický systém, ve kterém politika prakticky nemá smysl. Rozhodně není propletena s ekonomikou.

Je to anarchokapitalismus. Více o něm na http://www.urza.cz

0 0
možnosti
Foto

Selhala i demokracie. Většina voličů sklouzla do podoby prodejné děvy, která upřednostňuje toho, který ji víc zaplatí.

0 0
možnosti
Foto

Ale to naprosto souhlasí s teorií tržního prostředí! ;-D

0 0
možnosti

Kapitalismus neselhal - selhali zlenivělí lidé, kteří vyměnili svobodu a osobní zodpovědnost za tzv. sociální jistoty, tedy sociální stát. V těch několika málo zemích (a vždy jen několik málo let, co je u moci pravice) kapitalismus dál funguje

2 0
možnosti
Foto

Ano, může fungovat i v dnešní době, pokud míra socialistických regulací nepřekročí únosnou mez.

0 0
možnosti
JL

Kapitalismus nebo socialismus, ale taky si můžeme dát alternativu - svoboda nebo diktatura, případně humánně zaměřená společnost nebo diktatura. Můžeme si například představit technologicky pokročilou "soft diktaturu", kde je kapitalismus kontrolován, ale svoboda nebude (Čína), případně green diktaturu, ekologickou diktaturu, která se bude ohánět tím, že důležité je přežití a může být klidně kapitalistická. Atd. Určité verze se budou rozvíjet stovky let, nevíme, jak to dopadne.

0 0
možnosti
Foto

:-)Pokud si pamatuji, tak původně Marx předpokládal, že k socialistické revoluci dojde ve některé nejvíce průmyslově rozvinuté zemi.

Ovšem nevšiml si, že právě v takových zemích jsou pro pracující lid tak dobré životní podmínky (ve srovnání s těmi méně rozvinutými), že lid neměl potřebu systém měnit. Např. u fy Siemens bylo ke konci 19. století zavedeno sociální a zdravotní pojištění, podobně v Anglii.

Takže Karlovi to nevyšlo. Tak Lenin to zkusil v zemi, kde tomu bylo naopak. A tak provedl cimrmanovský pokus - tudy cesta nevede.

V druhé polovině 20. století se (hlavně v USA) objevil podivný trend - lidi už nezajímalo tolik, kolik si vydělají, ale zda se v budou v zaměstnání seberealizovat.

Možná, že ona cesta bude v detailu, ve kterém právě kapitalismus (Klausův), kde byl na prvním místě zisk, změní na systém, kde na první místě bude uspokojení z práce - seberealizace.

Vše ne... v Novém Roce 2022 všem! :-)

3 0
možnosti
AT

Ale ono se to navzájem nevylučuje. Pokud chce podnik dlouhodobě dosahovat zisku a udržet se na trhu, neobejde se bez dobrých a spokojených zaměstnanců. Kterým vyjde vstříc jejich potřebám.

4 0
možnosti
AT

Poslední odstavec vás usvědčuje z naklonnosti ke kapitalismu a to je dobře.

A mimochodem - kapitalismus nedělal, ale jak správně píšete, vyl deformován a omezen politickými tlaky.

0 0
možnosti
AT

Nedělal .... sakra ty opravy .... správně je neselhal.

0 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky