Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Dobře napsáno. I vnější souvislosti. Sám jsem zvědav, jak tuto "šachovou partii" zahraje Putin.

1 0
možnosti
Foto

Předpokládám, že pomůže potlačit povstání, ovšem pouze skrytě, spoluprací tajných služeb. Časem nejspíše dojde k nějaké vyšší formě propojení Ruska s Běloruskem. Ovšem nebude to hned, proces bude pozvolný.

0 0
možnosti

Ještě bych doplnil, že Bělorusové jsou pravoslavní a proto se budou přiklánět spíše k Rusku než k Západu. Na Ukrajině byla situace jiná, tam byl pravoslavný jen východ a proto došlo (dojde) k rozdělení země.

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že větší roli než náboženství tam hrála otázka jazyka. Pokud vím, tak v první fázi "revoluce" ani obyvatelé Donbasu nebyli nijak žhaví se odtrhnout, ale pak stupidní ukrajinští nacionalisté prosadili jazykový zákon, který z východních - ruskojazyčných - Ukrajinců udělal občany druhé kategorie. To se jim pochopitleně nelíbilo.

0 0
možnosti

Článek dělá dojem, že běloruská ekonomika je na tom dobře a Lukašenko ji zachránil. Je pravda, že inflace byla zkraje devadesátých let hodně vysoká, ale v pozdějších letech taky. V roce 2000 škrtal běloruský rubl hned tři nuly, v roce 2016 další čtyři. Bělorusko a ČR jsou z hlediska počtu obyvatel zhruba stejně velké země, ale HDP v Bělorusku je přibližně čtvrtinové. Žádný blahobyt tam tedy rozhodně není.

Porovnání s Ukrajinou je už úplně nesmyslné. Historie Ukrajiny a jejích vztahů s Ruskem je úplně jiná stejně tak jako důvody nepokojů a protestů.

0 0
možnosti
Foto

Vaše porovnání HDP Běloruska a ČR moc nechápu. Zvážil jste VÝCHOZÍ stavy? Nevypadá to.

"Nesmyslné srovnání s Ukrajinou" - tady nevím, na co narážíte. Pravděpodobně na formulaci z perexu, v němž cituji Maxima Samorukova z Carnegie Moscow Center. Moc o něm nevím, zřejmě úspěšný mladý muž. Nevím, jak je jeho vyjádření přesné, ale založil na něm svou zprávu.

1 0
možnosti

J43a15n 55R31á28ž

16. 8. 2020 17:29

Myslím si, že těch, kdo by chtěli v Bělorusku zopakovat kyjevský scénář jsou tam pravděpodobně jen desítky jedinců. Jednak tam není taková všeobecná zášť k Rusku, jako je historicky na Ukrajině, neb k tomu nemít rádi Rusko nemají Bělorusové důvod a jednak vidí, do jakého marastu potopil "Majdan" Ukrajinu.

Jsou dvě možnosti : Buď Lukašenko "přežije" a vše se za dva měsíce vrátí do tamního normálu nebo to L. vzdá, budou nové volby do kterých půjdou lidé schválení Moskvou a ta mladá dáma, co teď snaživě bojovala s Lukašenkem, prezidentkou rozhodně nebude, když se předem nějak nedohodne s lidmi, kteří drží v Bělorusku v rukou mocenské opratě a s Putinem. Ani EU, ani USA nemají zájem, aby se z Běloruska stala nová Ukrajina se kterou mají jen problémy.

PS. Jsem přesvědčen, že západní nepolitické(!) humanitární organizace typu Člověk v tísni, které tam dnes kalí vodu, "Majdanský" scénář nezopakují, protože střílet ze zálohy do lidí, aby se věci hnuly dopředu jako v Kyjevě, si tam nikdo netroufne.

6 0
možnosti
Foto

Teď bude největší problém uchránit Tichanovskou před jejími vlastními lidmi, kteří by z ní rádi udělali sakrální oběť pro rozdmýchání velkého povstání. To, že je kdesi v Pobaltí, naprosto neznamená, že je v bezpečí. Ruské tajné síly udělají maximum pro její ochranu.

0 0
možnosti

Minsk je s Kremlem provázán pupeční šňůrou existence. Bezcelní zóna, hlavně pak dodávky ropy a plynu. Zcela schizofrenní stav, kdy Putin nemá žádného spojence - Lukašenko jej potřebuje a zároveň se snaží od něj odpoutat ! Z pohledu Kremlu, je ztráta Běloruska nemyslitelná ! Proto hrají na vliv cizích sil a ohrožení bezpečnosti. Režim zdá se - ztrácí podporu svých silových opor - Policie, zásahových jednotek, armády ... ?

Vývoj je nesmírně napjatý - Představa, že by u polských hranic byla ruská vojska je nepřijatelné - A přesně naopak ! Přitom sranda ! Kdyby Ukrajina - Bělorusko, bylo v NATO - Vladimir Vladimirocič si může oddechnout ! Odsud, nu nebezpečí přece nehrozí - Jde o záštitu demokracie a svobody. On přece usiluje i s Lukašenkem o totéž ! ... Pokud se vojska pohnou - Bude to velice blbě ! :-)

2 0
možnosti
Foto

V Bělorusku chybí někdo Havel a Občanské forum. Možná tam hrozí spíše ukrajinský scénář. Ale Rusové asi nepřipustí, aby v Minsku došlo k něčemu, jako byl Majdan v Kyjevě. Na druhé straně narozdíl od Ukrajiny nejsou v Bělorusku výraznější protiruské nálady.

Takže s největší pravděpodobností se Lukašenko u moci ještě nějaký čas udrží. Ale Lukašenko je prezidentem Běloruska už 26 let! Je tam v podstatě diktátorem. A kde chybí demokratická výměna hlavy státu, tam to může probíhat nakonec dramaticky.

6 1
možnosti
Foto

Je to zajímavá figura. Na posouzení, zda se jedná o opravdového diktátora, nemám dost relevantních informací.

Ostatně i mezi našimi "přáteli" by se našel nějaký podstatně nebezpečnější - například turecký prezident.

6 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
4 0
možnosti
Foto

Docela mne překvapil seznam politických stran v Bělorusku. Protivládních je dost silná většina - snad zafunguje: https://cs.qwe.wiki/wiki/List_of_political_parties_in_Belarus

1 0
možnosti
Foto

Jako vždy, perfektní analýza.

3 0
možnosti

A31l74e58š 81N32o28v15á87k

16. 8. 2020 15:11

Pozitivní informace o Bělorusku? Asi to tu pěkně schytáte...:-)

2 1
možnosti
Foto

No, myslím, že nešťastný Alexandr Grigorjevič to schytá podstatně hůře. ;-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky