Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OK

iacobau

12. 10. 2011 11:08
Opět karma

Díky, autore, za tento článek. Vaše články by měly viset v kostelích, aby ponoukali křesťana k hlubším úvahám o Bohu a víře, protože dle mého názoru rozbíjíte naivní a primitivní obrazy Boha, které deformují křesťanství a jsou živnou půdou fundamentalismu.

Zkuste se zamyslet nad Tomášovými pěti cestami, kterými se snaží definovat Boha. Bůh jako experimentátor není pouhý blábol, mne samotného také tato myšlenka dříve napadala. Představu Boha jako "čestného vykopávače" vesmíru, který se pak baví tím, co se to v něm děje, odmítám především z teologického důvodu. Tím je moje víra, že Bůh sám sestoupil na zem a stal se člověkem, nechal se zesměšnit a pro svou "naivní" myšlenku změnit svět se nechal zabít (přestože měl do poslední chvíle šanci se zachránit). Umírá na kříži jako člověk, který ztratil víru sám v sebe i v toho, který jej poslal, plný pocitu marnosti! Není strašnější oběti. To je největší paradox křesťanství.

1 0
možnosti
KK

KK46

12. 10. 2011 11:34
Re: Opět karma

Už dříve jsem vás podezíral z toho, že ačkoliv jste člověk hluboce věřící, jste schopen nadhledu, který u křesťanů většinou postrádám. Této vaší schopnosti si velice vážím.

0 0
možnosti
F

Faustino

12. 10. 2011 8:37
Pokud Bůh

experimentuje a pokusy opakuje s poněkud jiným nastavením (protože ten předchozí pokus nevyšel podle jeho představ), tedy není vševědoucí a svět není determinován. Jedině v tom případě má člověk svobodnou vůli.

"... dal lidem do duše jakési nutkání, aby jednali tak, že ve výsledku budou sami směřovat, zcela nevědomky, k naplnění Jeho záměru."

To je ovšem opak, pak je svět determinován, člověk nemá svobodnou vůli, pouze mu to tak připadá.

Kdybych si měl vybrat z těch dvou možností, vybral bych si první.

0 0
možnosti
KK

KK46

12. 10. 2011 8:41
Re: Pokud Bůh

Mně připadají zajímavé obě varianty. Ale souhlasím, že ta první je svobodnější a líbí se mi víc. Ta druhá je vysoce zajímavá tím, že ji vymyslel křesťan, od kterého bych to opravdu neočekával.

0 0
možnosti
P

pesimistafurt

12. 10. 2011 8:27
s tím Hájkem mi připomínáte

Kajana z Bruntálu a jeho SŘLI

0 0
možnosti
JK

kterej

12. 10. 2011 7:34
PŘÍŠERNÝ PLÁCÁNÍ

;-O;-O;-O

0 0
možnosti
KK

KK46

12. 10. 2011 8:38
Re: PŘÍŠERNÝ PLÁCÁNÍ

OK, plácněte něco "rozumného".

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS