Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Internet a morálka

Moje názory na internet prodělaly dosti složitý vývoj. S nostalgickou slzou v oku vzpomínám na počátek let devadesátých, kdy nám unixoví fanatici v práci předváděli, jak se přes modem konektnou na jakýsi server kdesi v zahraničí, tím se pohrouží do jakéhosi intenetu a pak prostřednictvím tehdy zázračného protokolu gopher (předchůdce www, dnes ho málokdo zná) se propasírují třeba do Bílého domu.

Krátce nato jsem se sám ocitl ve vznikajícím fascinujícím oboru - datových komunikacích. Poznal jsem různé síťové technologie, z nichž právě internetová patřila bezesporu k těm nejchaotičtějším. Anarchistická struktura, distribuované řízení, principiální neschopnost poskytovat spolehlivou síťovou službu (terminus technicus, prosím, neargumentujte mi tím, že vám internet chodí "jako z praku". Pokud se data přenášejí v pořádku, není to zásluhou sítě, ale koncových aplikací!!!). Také principiální neschopnost podchytit spojení mezi dvěma komunikujícími účastníky a vyhodnotit, jaké prostředky a zdroje sítě účastníci čerpají (je rozdíl mezi komunikací se serverem, který je za humny a s videokonverzací přes oceán). Výsledek toho je velmi příjemný pro ty, kteří toho dovedou využít a únosný pro ty, kteří občas vyřídí nějaký ten mejlík a podívají se na předpověď počasí či programy televize. Internet je tak jako tak financován v daleko největší míře reklamou, což je částečně i jeho prokletím.

Internetová technologie se rozšířila neuvěřitelným tempem. Velký podíl na tom jistě měla právě ta chaotičnost: problémy se řešily za chodu, internet si vždy vystačil s daleko jednoduššími prostředky než starý svět telekomunikací, reprezentovaný ctihodnými institucemi jako CCITT a jeho nástupkyní ITU (Mezinárodní telekomunikační unie). Znalci nechť si porovnají třeba protokoly elekronické pošty klasické školy X.400 a internetového SMTP. Co na tom, že internet nezachází příliš hospodárně s přenosovými kapacitami. Ty se rozšiřují s nebývalou snadností - v oceánech je pomalu více přenosových kabelů než ryb (viz například Gregova mapka podmořských kabelů).

Ano, byl to báječný akademicko-anarchistický svět fanatiků, kteří vytvářeli základy, na kterých byla zbudována dnešní Síť, často zadarmo, za cenu velkých obětí, které jim připadaly nepodstatné. Skoro bych nazval tehdejší interneťáky "květinovými dětmi telekomunikací". Ovšemže namísto sexuálních orgií obcovali s bity a bajty. Armáda bezejmenných pracovníků, přispívajících každý svou troškou k Velkému Dílu. Schválně nepíšu o Cíli, neboť asi málokdo měl představu o tom, co by vlastně cílem býti mělo. Byla tu spíše fascinace myšlenkou komunikace.


Asi není divu, že v takovém prostředí člověk snadno podlehne dojmu, že peníze nejsou podstatné, důležité je prostě BÝT U TOHO! A tak internetoví brusliči nemají mnoho pochopení pro placení výtvorů duševní práce, třeba umělecké. Technická snadnost kopírování a šíření takových děl tuto tendenci jen podtrhuje.
Samozřejmě, nejde jen o peníze za myšlenku, nápad, napsaný scénář. Takový holywoodský velkofilm je gigantický finanční podnik a podílí se na něm spousta profesí. To by se mělo nějak zaplatit. Dívají-li se lidé hlavně na ukradené kopie, pak investor, který všechny náklady předem uhradil, nakonec takzvaně utře nudli. Jaká je proti tomu obrana? Točit nízkonákladové filmy? Ne že by to nešlo. Vzpomínám na japonskou Onibabu. Mistrovské dílo natočené za málo peněz a pár dnů.  V nedávné době třeba Záhada Blair Witch. Pokud se opravdu vešli do 20.000 USD, tak to by stačilo při holywoodském natáčení nejspíš tak na jednodenní občerstvení. Provokatér Lars von Trier také dokázal vykouzlit filmy s úžasným účinkem za zlomek ceny amerického giganta. Náš Tobruk jistě také poslouží příkladem. Třeba je to cesta.
Ale nemylme se, kopírování duševních výtvorů má tradici - podržte se - tisíciletou! Lidé v té době neměli záznamová média o fantastických hustotách, ale měli to, co se časem vytratilo: trénovanou paměť. Neměli televizi a biografy, ale měli bardy. Bard přišel a celá osada se shromáždila. Bard hrábl do strun a zpěvavě vyprávěl dávnou báj. Byl pohoštěn, obdarován a šel zase dál. Ti nejnadanější si jeho exhibici zapamatovali a - prostě ji opajcli. Táhli pak krajem, byli hoštěni a obdarováváni.
.
Kdyby nebožtík Homér trval na autorských právech, po Odyssei a Illiadě by dnes pes neštěkl.
.
.
Pro techničtěji zaměřené jsem napsal sérii článků (Další troška do internetového mlýna). Odkaz na rubriku Technika zde

Autor: Karel Kužel | čtvrtek 16.2.2012 10:48 | karma článku: 13,28 | přečteno: 1052x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky