Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Salam Alejkum, Evropo!

Nedávno jsem byl přítomen diskusi s naším předním islamistou. Téma bylo: "Lze hovořit o islamizaci Evropy?" Upozorněni organizátorkou besedy jsme neočekávali, že bychom tento problém vyřešili. A nebyli jsme překvapeni. Pozvaný islamista se choval přesně tak, jako mnozí z těch, kteří o svém oboru vědí velmi mnoho: vyjadřoval se velmi skromně a zdrženlivě a nedával vlastně jiné návody než doporučení k bližšímu poznávání islámu a muslimů a k velké trpělivosti.

 

Problém je v tom, že já přílišné trpělivosti nejsem schopen. A tak jsem si začal hrát na religionistu amatéra. Z dřívějšího zájezdu do Izraele vím, že muslimové kupodivu uznávají předchozí proroky, a to jak židovské, tak i Ježíše, ovšem považují je za pouhé předskokany, zatímco ten pravý prorok je Mohamed. To mne přivedlo k pohledu do jisté míry marketingovému. V monoteistických náboženstvích mají klíčový význam proroci. Prvním z nich byl Abrahám, od něhož odvozují svůj původ jak Židé, tak Arabové. Dalším byl Mojžíš, který se mohl pochlubit přímým jednáním s Bohem. Od něj totiž přinesl s hory Sinaj Desatero a kromě toho také napsal pět knih Starého zákona: Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri a Deuteronomium. V první z nich vylíčil Boha jako tvůrce celého světa a tím velmi posílil jeho pozici proti jiným božstvům. Dal velkou oporu lidem, které trápila otázka po původu všeho včetně lidí, po smyslu života i mnoho jiných. To lze hodnotit jako silný marketingový tah, který vydržel staletí, až dnes dostává trhliny. Pod tlakem vědeckých poznatků církev ustupuje od doslovného znění popisu stvoření světa a prezentuje ho jako "básnický obraz". Katolická církev již v padesátých letech prohlásila tehdy moderní teorii Velkého třesku za správnou, ovšem novodobý velmi uznávaný kosmolog Stephen Hawking již pracuje na teorii, ve které není žádný počátek a tudíž velmi málo místa pro stvořitele.

Mojžíšův Bůh byl velmi silný, ale také náročný, přísný. Další prorok, Ježíš z Nazaretu, zde správně rozpoznal niku a prezentoval jinou tvář Boha, laskavou a odpouštějící. Aby překonal Mojžíše, představil se přímo jako syn boží. S tím pak souvisela postava Ducha svatého, s nímž Pana Maria, Ježíšova matka, počala. Tak vznikla poněkud záhadná trojice Bůh otec, syn a Duch svatý.

Čím je něco paradoxnější, tím větší víru to u mnoha lidí vzbuzuje. Ne u všech: Jistý Mohamed ibn Abdulláh na základě vidění, které měl v průběhu meditace v jeskyni poblíž Mekky, zdokonalil křesťanské náboženství mimo jiné v tom smyslu, že odstranil boží trojjedinost. Tím se však jeho islám nepříjemně přiblížil původnímu judaistickému náboženství. To obohatil hlavně o milosrdenství a slitování. Zpočátku neměl na růžích ustláno, protivenství ho vypudilo z rodné Mekky do Mediny. Snad právě vlivem těch bouřlivých časů se z něj nestal zvěstovatel odpuštění. Zatímco mírnil erotické vášně, znaje dobře temperament svojí chasy, vášně pomsty nechal bez jakýchkoli zábran.

Zdá se, že předchozí odstavec do jisté míry vysvětluje větší nenávist islámu vůči judaismu než vůči křesťanství. Největší protivenství vzbuzuje totiž malá odchylka, zatímco velká vadí podstatně méně. U Američanů (u Rusů kupodivu mnohem méně výrazně) vidí Evropané jako strašné buranství jejich zvyk jídlo si nejdříve rozkrájet a pak je dlabat vidličkou v pravé ruce. Nevšiml jsem si, že by někomu vadilo používání hůlek. A z našich luhů a hájů: "Proč byly husitské rvačky?/Rozhodnout se nimi mělo,/má-li se jíst boží tělo/s omáčkou neb bez omáčky." (Karel Havlíček Borovský)

Argument, že si Židé neprávem vykolíkovali část Palestiny bylo právě tím důvodem nenávisti, není podle mého názoru zcela oprávněný. Nenávist vůči Židům panovala již před druhou světovou válkou a například muftímu Haj Amin al-Husseini zdaleka méně vadil nápis "Gott mit uns" na opascích vojáků wehrmachtu než židovská hvězda. Naléhal na svého přítele Adolfa s knírkem, aby rozšířil boj proti Židům i na arabská území. Dodnes mnozí muslimové vyčítají nacistům hlavně to, že vyhubili příliš málo Židů.

Nevím, z čeho pramení velká agresivita islámu vůči vlastním věřícím, kterým organizuje prakticky celý život. Na rozdíl od Ježíše, který svým výrokem „dejte císaři, co je císařovo a Bohu, co je Božího“ oddělil světské od církevního a tím nechal věřícím prostor pro samostatné aktivity, islám pevně ovládá legislativu, umění, pravděpodobně i veřejnou správu a nejspíš omezuje i vědu.

Islám se považuje (tedy sám sebe, ne že by ho někdo jiný považoval) za náboženství nadřazené všem ostatním.  Muslimové tedy věří, že všechna výše uvedená odvětví jsou pod vládou islámu nadřazena jejich světským protějškům, takže vůbec necítili potřebu rozhlížet se po světě, natožpak hledat poučení. Z toho plyne jejich obrovské překvapení, když za několik set let po Mohamedovi zjistili, že svět je někde jinde. Z toho pak pramenila jejich frustrace. Některé státy se pokusily modernizovat. Mustafa Kemal, turecký vojevůdce a státník, zakladatel a první prezident Turecké republiky, šel na věc razantně a úspěšně: prosadil sekularitu a tím nastartoval transformaci Turecka v moderní stát. Turci jej za jeho péči o národ nazvali Atatürk - otec Turků. Jeho odkaz nadále střeží armáda, která brání choutkám duchovních zavést vládu islámu. Arabské země vlastnící obrovské ropné bohatství naproti tomu kopírovaly jen vnější znaky moderního světa a velmi málo se připravují na dobu, kdy buď ropa dojde nebo ztratí na významu jako zdroj energie.

Domnívám se, že přijetí Turecka do EU by bylo, naproti přesvědčení většiny obyvatel členských zemí, oboustranně přínosné. V Turecku by posílil sekularizační trend, který v současné době dostal docela závažný úder, a muslimové žijící v Unii by přišli do styku se sekulárním myšlením. Možná by shledali, že je nejen přípustné, ale i výhodné.

Nevěřím příliš na obohacení jedné kultury druhou. Kultura znamená určité paradigma, kterým vidíme svět, a je velká pravděpodobnost, že přijetím prvků jiné kultury by došlo ke zhroucení celé stavby. Ale jednu věc možná budeme časem s muslimy sdílet:

Pokud nám razantně nastupující Čína a Indie, nebo dokonce i Rusko ukáží záda, což je více než pravděpodobné, budeme stejně jako muslimové zpytovat, zda jsme se příliš nezahleděli do naší kultury a hodnot a nepřestali sledovat, kam svět kráčí.

Autor: Karel Kužel | úterý 25.5.2010 9:00 | karma článku: 29,60 | přečteno: 3811x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  14:05

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky