Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krizi přivolal Petr Hájek

Množící se krize - hledání viníků - řecká krize - demokratický stát jako akciovka - chci svoji dividendu - kolébka demokracie - Platóne, tys to vymňoukl! - nejhorší forma vlády kromě těch ještě horších - Evropský experiment - co na to Rusové - zbožštělý Konfucius - poraďme se s Dakoty.

Teď se asi čtenář zeptá, kterou že krizi mám vlastně na mysli. Dnešní doba je totiž na ně relativně bohatá a snadno může dojít k nedorozumění. Naštěstí u těch dvou nejznámějších, tedy u světové finanční krize a následné hospodářské, viníky známe. Ty už loni jasnozřivě odhalila ČSSD na svých billboardech: jsou to Bush, Topolánek a Zahradil. Krize, která ještě nepropukla v plné síle, ale co nevidět se tak stane, je opět dílem Čecha. Potměšilý zloduch Petr Hájek ve své knize Smrt ve středu si dovolil napsat na straně 139: "...Demokratický stát je přece svého druhu akciová společnost, v níž investory jsou daňoví poplatníci. Někdo vkládá více, někdo méně, někdo nic. Avšak v případě státu (bez ohledu na výši vkladu, nebo dokonce když vklad je nulový) dostane každý akcionář na valné hromadě stejnou a pouze jedinou akcii - hlasovací lístek.... Je logické, že ti, kdo nevložili nic či jen minimum, budou nejspíš naopak podporovat takové vedení, které jim zaručí vyplacení dividendy bez ohledu na stav firmy."

Nazíráno zlodušíma očima, vypadá to tak, že Řecká Siestální, a.s. svolala mimořádnou valnou hromadu, která má nezvykle dramatický průběh. Je příznačné, že sídlem Řecké Siestální je krásná země, která je považována za kolébku demokracie. Podle Platóna všechno vzniklo nejdříve jako idea, pak se to zrealizovalo ve zmršené podobě na zemi a pak už to s onou věcí může jít jen s kopce. To nejlepší, co se dá dělat, je momentální stav co nejlépe zakonzervovat a bránit se změnám. Nevím, jak vypadala idea demokracie, ale první realizace zdaleka nevydávala akcie všem. Staženo z netu: "Starověká demokracie zdůrazňovala přímou účast omezené skupiny občanů na občanských sněmech. Moderní demokracii obvykle představuje výkonný orgán občanů - vláda, která pracuje v souladu s legislativou přijatou parlamentem - zvolenými zástupci lidu." O té moderní řekl W. Churchill: "Democracy is the worst form of government, except for all those other forms that have been tried from time to time." (Demokracie je tou nejhorší formou vlády, kromě všech těch, které byly dosud čas od času zkoušeny).

Zdá se, že v dnešní době se vyskytla řada takových pokusů o jiné formy vlády. Máme to štěstí, že v jednom z nich fungujeme jako testovací vzorek: Evropská Unie vymyslela demokracii regulovanou, kde všechno je stále více řízeno směrnicemi, vydávaných vynikajícími jedinci, sedícími v Evropské komisi. I my jsme tam jednoho dodali. Evropský parlament pak jen příslušné směrnice schválí, případně je (velmi mírně) modifikuje. Tento parlament je pravděpodobně světovým unikátem: nemá zákonodárnou pravomoc. To parlamenty členských států mohou, kromě přetavování unijních směrnic do legislativy své země, předkládat i vlastní zákony. Není mi jasné, jak moc se tato forma odchyluje od idejí Sovětského Svazu s jeho RVHP. Nezbývá než doufat, že se podaří neskouznout do sovětských kolejí.

Jiným pokusem může být nazvána indická cesta. O té moc nevím, jen to, že Indové adaptovali základ vnucený jim kdysi Brity a dále jej, jak se zdá, docela úspěšně rozvíjejí.  Rusové vytvořili ekonomicky zřejmě docela liberální prostředí, ve kterém se celkem daří podnikání, ještě více však příslušníkům tajných služeb. Jejich cílem je obnovení mocenského postavení ve světě, možná prostřednictvím jakéhosi ruského Commonwealthu - viz můj článeček Až mi uši zalehly. Svým partnerům mohou nabídnout stále ještě bohaté zdroje surovin výměnou za jistou loajalitu.

Čínská cesta si zaslouží zvláštní odstavec. Čína je obrovská říše, která, na rozdíl od jiných obrů, vydržela tisíce let. Její vývoj neprobíhal bez otřesů, ale základ je mohutný. Konfucius, žijící pět set let před Kristem, věnoval značnou část života studiu moudrých předků, hlavně nejúspěšnějších panovníků. Od nich se poučil, jaké vlastnosti musí mít vládce, aby jeho panství vzkvétalo a obývali je šťastní a loajální lidé. Na těchto vědomostech pak vybudoval celé učení, které uměl i velmi úspěšně aplikovat. Byl velmi schopným úředníkem, o kterého se přetahovali panovníci s jeho žáky. Ve svém učení se odvolával na Nebesa (Tchien), ale velmi sportovně. Celkem sportovně asi brali Číňané i nebeská božstva, ale samotného Konfucia ještě za jeho života zahrnuli úctou a posléze zbožštili. V naší zemi, kde nikdo z domácích není prorokem, zní tohle jako naprostá pohádka. Konfuciovo učení zapustilo v Číně hluboké kořeny a stalo se jádrem, na němž další historie této obrovské země vytvořila jen tenkou slupičku. Vládnoucí elita, zdá se, pochopila význam Konfuciova učení a zařizuje se podle něj. Máme se na co těšit.

Staré indiánské přísloví kmene Dakota praví: "Když zjistíš, že jedeš na mrtvém koni, sesedni!". Možná by nebylo od věci podívat se, zda kůň, na jehož hřbetě cváláme vstříc světlým zítřkům, ještě dýchá.

Autor: Karel Kužel | čtvrtek 6.5.2010 10:38 | karma článku: 21,82 | přečteno: 2085x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael chystá úder, evakuuje Rafáh. Hamás odmítá příměří, uvedl ministr

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  10:22

Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Na Strakonické havaroval autobus s autem. Jsou zranění, řidič osobního vozu ujel

6. května 2024  8:50,  aktualizováno  9:35

V pondělí dopoledne omezila provoz na Strakonické ulici v pražské Velké Chuchli havárie osobního...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky