Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dědek před volbami

Abych se přiznal, nejsem dědek plnohodnotný. Ve svém věku bych, pravda, klidně mohl houpat na kolenou vnoučata dvacetiletá, kdyby se ovšem dala a kdyby nebyla příliš obézní. Nicméně jsem si dal s tvorbou potomstva silně načas, a tak si na vnoučata ještě potkám.  

Ale myslím si, že mladým docela dobře rozumím. Abych to testnul, podíval jsem se na volební video s Martou Issovou a Mádlem. No, že bych byl oslněn, říci nemohu. Ale došel jsem k tomu, že to pozitivní účinek mít bude a odvede to kus dobré práce. Moje omladina se docela dobře bavila, jako návod k diskusi se mnou to ovšem nepotřebovala. Pro ně jsem příliš pravičácká konzerva, kladoucí nesmyslný důraz na svobodu a nedbající na sociální jistoty, nedůvěřující osvíceným duchům, kteří vědí nejlépe, jak řídit společnost k světlým zítřkům.

Mladí asi ve většině správně pochopili, že naše situace už dlouho nebude dovolovat jít cestou pečovatelského státu a lidé se nebudou moci spolehnout, že je sociální síť pohoupe, když přijde nouze. V Paroubkovi vidí spíše terč pro rajčatovou kanonádu než spasitele národa. Hnusí se jim korupce, ale tady je nabídka přebohatá. Snad každá strana nabízí vlastní recept, jeden neúčinnější než druhý. Kontroloři, kontroloři kontrolorů, provokatéři, provokatéři provokatérů, jeden úředník přes druhého. OK, dá to zaměstnání mnoha lidem a někoho to od korupce skutečně odradí. Ti odvážnější naopak zvýší taxy, započítavše vyšší riziko. Také budou muset leckdy z pár na stole v českých oddělit tučné částky pro kontrolory.

Nevím přesně, jaký recept proti korupci nabízí TOP09, ale mám pocit, že je pro mladé horkým favoritem. Když odvrhnu okoralou slupku skepticismu, která na mne narostla, když potlačím některé vzpomínky a zkušenosti, docela bych jim dal zapravdu. Nicméně když jsem popíjel pivko v restauraci Kobyla a jakýsi mládenec se nás zeptal, co říkáme na to, že za chvíli přijde pan Schwarzenberg, a co kdyby třeba přišel i k nám ke stolu, řekl jsem, že právě dopíjím poslední.

Libuji si v promýšlení "nemyslitelného" a vůbec mi nedělá potíže představit si povolební koalici vítězné ČSSD a topky. Pan Kalousek je velký pragmatik a ještě jako lidovec vyděsil své bratry a sestry jednáním s velkým Jyrkou. Kníže pán Hajaja sice Paroubka nerad, ale v případě spojenectví jistě zachová pevný horní ret, jak to dokáže (nejen) anglický šlechtic.

Pro socdemáky by topka nebyl špatný spojenec, mohli by je nechat udělat slabší odvar nějaké nutné reformy, čímž by se u národa zcela znemožnili a socani by byli víceméně z obliga. Kdyby měli smysl pro černý humor, mohli by panu Kalouskovi nechat ministerstvo obrany, kde se již jednou proslavil v aféře s padáky VTP-100. Tyto padáky vynikaly zjednodušenou obsluhou. Po dopadu je totiž vůbec nebylo potřeba balit. Stačilo z popruhů vysypat pozůstatky důvěřivého skokana a padák uložit do regálu pro další použití.

Další věc, která mi na topce vadí, je to, že v ní vidím dítě nenávisti. Nikdo mi nevymluví, že hlavním cílem jejího založení bylo oslabení ODS. Pokud někomu ubírá topka hlasy, pak je to právě tato kdysi pravicová strana. Její odklon od pravicových pozic nebyl shledán dostatečným a bylo potřeba ji zdeptat. Je paradoxem, že ta nenávist pochází od člověka, který je zaníceným hlasatelem a vyznavačem lásky. Je mi docela záhadná ta hluboká nenávist k Václavu Klausovi, která se přenáší i na intelektuály okouzlené exprezidentovými názory. Jistě za to může naprosto odlišné založení obou Václavů i zcela odlišná žívotní zkušenost. Dost možná, že to je i jakýsi pocit ohrožení.

Rozhodně nechci mladým brát jejich krásné iluze a snad jim i dokonce radit, koho volit. Jen mohu říci, že moje volba bude ovlivněna jedním z nejhorších zážitků mého života: Když jsem otrávil rodiče trojčením v postýlce, navlékli mi jakýsi řemínkový postroj a ten připnuli k šprušlím. Ten šílený pocit, že jsem se nemohl svobodně hýbat jak jsem chtěl, si pamatuji dodnes. 

Autor: Karel Kužel | pondělí 3.5.2010 8:00 | karma článku: 19,29 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 518x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 811x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Projekt Východní štít. Polsko na hranicích postaví opevnění za miliardy

18. května 2024  17:48

Polsko investuje deset miliard zlotých (asi 58 miliard Kč) do zvýšení bezpečnosti své hranice s...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky