Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Staré zlaté časy (11)

Příjezd vojsk, nekrmit a nedráždit, bezruký kulometčík, svobodárna v Litvínově, programátorské začátky. 

Ráno zazvonil pan soused: tak nás obsadili! Cože, co se stalo? Rychle jsem se oblékl a vyrazil do města. Nahoře, na Klíši, toho moc vidět nebylo, ale v centru Ústí před krajským výborem KSČ stála malá kolona. Vpředu gazík s plachtou, před ním transportér s kulometem a za ním několik náklaďáků s vojáky. Na transportéru seděl voják s trochu exotickou tváří – pravděpodobně Gruzín. Knírek, tmavé vlasy a oči, snědší pleť. Seděl za kulometem s rukama v podpaží, tvářil se soustředěně a klidně. Kolem stály davy. Tu z budovy výboru vyšel důstojník s protektorským, dost nervózním úsměvem, následovaný skupinou vojáků. Prošel rozestoupivším se davem ke gazíku a nastoupil do něj. Lidé začali nadávat a houpat gazíkem se strany na stranu, nějaká jablka přilétla. Díval jsem se na Gruzínce, ale ten seděl, aniž by se dotkl  kulometu. Konečně celá kolona s gazíkem odjela.

Rádio hlásilo, co se děje v Praze. Brzy začali říkat, co je třeba dělat. Sundat cedule s názvy ulic, silniční ukazatele,  vše, co by umožňovalo orientaci. A skutečně, cedule mizely jako sníh pod paprsky ostrého slunce. K okupantům se máme chovat jako ke zvířatům v zoo: nekrmit, nedráždit. Nedaleko došlo k incidentu: jakýsi vrtulník měl nehodu při přistávání někde pod Milešovkou. Vezl balíky propagačních materiálů, ty se svezly a umačkaly nějaké osoby na palubě. Rusové z toho udělali sabotáž nebo dokonce přímý útok, ale myslím, že k nějaké střelbě do lidí tam nedošlo.

Posledního srpna jsem se vydal do Záluží hlásit se do práce. Myslím, že jsem jel vlakem, veřejná doprava celkem fungovala. Cestou do Litvínova jsem viděl kolony vojenských aut a tanků a vedle silnice tělo přikryté černou plachtou. Byla vyhlášena generální stávka na protest proti okupaci. Před svobodárnou seděly ženské a taky stávkovaly. Do hospody jít nemělo cenu, tam by mi taky nenalili. Ostatně na pivo jsem stejně neměl pomyšlení. Po skončení stávky jsem si vybalil věci v nevábně vypadajícím pokojíku podivně zapáchající svobodárny a opět vyšel do města.

Následujícího dne jsem šel do práce. Ve výpočetním středisku „staliňáku“ měli dva děrnoštítkové stroje, říkalo se jim „kompaktní tabulátory“ a byly to vlastně programovatelné třídičky štítků. Místní programátoři byli fanatici, k nimž jsem postupně získával stále větší úctu. Primitivní Gamy desítky donutili k výkonům, o kterých se jejich konstruktérům nejspíš nesnilo.

Jako budoucí technik počítače jsem se zúčastnil programátorského školení v Roztokách u Křivoklátu. Byli jsme ubytováni v objektu dolů Nástup. Lektory byli dva mládenci, kteří přijeli na skútru z Prahy. Hned jsme je obsypali a naslouchali jejich vyprávění.

V městečku na Berounce se ale zastavil čas: usměvaví manželé Svobodovi, kteří se ani za dlouhá léta budování zřejmě nenaučili krást, a nějaká paní na výpomoc. Jejich kuchyně byla výborná a hojná. Když nás pan Svoboda svolával k obědu bušením na zavěšený kus kolejnice, říkali jsme tomu umíráček na žaludek.

Po školení procházky podél Berounky nebo veslování v lodičce. Vyprávění Otíka, bývalého dělníka, který se dal na programování a absolventa ekonomky Jardy, který nechal v Praze ženu a bydlel také v Litvínově na svobodárně.

Po návratu do práce jsem se začal učit programovat na oněch tabulátorech a také jsme jezdili do Mostu, kde měli, tuším, počítač ICL, na kterém jsme programovali ve Fortranu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Kužel | úterý 23.3.2010 8:00 | karma článku: 11,72 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 517x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 190x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 542x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 810x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 310x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky