Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Požár na stole (1)

„Václave, to je tvoje dítě“ – tato slova zazněla na počátku příběhu tak nehorázného, že by i major Terazky rázem pochopil, co znamená slovo „absurdní“.

Vedoucí výpočetního střediska nepřivinul mladou maminku do náruče, ani jejího kloučka. Pokud pocítil nějakou otcovskou pýchu, rozhodně ji nedal ani v nejmenším znát. A tak operátorka Jarka byla od prestižního počítače, jakých bylo koncem sedmdesátých let v republice poskrovnu, přesunuta na pracoviště, kterému se říkalo tunel. Byla to chodba, ve které seděly děrovačky klofající dírky do štítků. Chodba mezi dvěma z budov Úřadu ctihodného a váženého. Úřad byl osazen asi z devadesáti procent ženami a dívkami, pouze v odboru výpočetní techniky byl poměr pohlaví na normálu. Na oběd chodili technici a programátoři mužského pohlaví většinou ve skupinách, pohlednějším opozdilcům nezbylo než požádat nějakou kolegyni o doprovod, aby byli uchránění před ataky vdavekchtivých úřednic.

Ale ani přesunem to neskončilo. Dostihla mne důvěrná zpráva, že snad Jarka dostala vyhazov. V jídelně jsem ji uviděl sedět samotnou u stolu s uslzenýma očima a červeným nosem. Přisedl jsem a pravil diplomaticky -  Jarko, ty jsi dnes samá sranda, co se děje? A ta mi tu zprávu potvrdila. To byl trochu silný tabák, a tak jsem to ve středisku hned celkem věrně reprodukoval, samozřejmě se zamlčením předchozího avíza. Pocity byly smíšené – soucit s Jarkou, hněv na Václava, ale i pochybnosti o Jarce. Jenže  než jsme se rozhodli, na kterou stranu namířit mravní rozhořčení, vtrhla do rutinního chodu výpočetního střediska událost, která poznamenala osudy řady lidí. Jarka a Václav byli zastíněni v roli protagonistů Velkým Detektivem.

Kromě detektivních schopností vystihovalo přízvisko i  jeho mohutnou postavu. Tradovalo se, že když jednou šel z Úřadu setmělou ulicí na autobus, narazil do něj zezadu trabant. Detektiv ze zoufalého zaskřípění brzd bystře vyhodnotil situaci, a když došlo ke střetu, prostě si sedl. Nešťastnému majiteli zdemolovaného vozítka zbyly jen oči pro pláč.  

Ale přes hodně úctyhodnou váhu byl poměrně mrštný. V dobách o hodně pozdějších se osobám podobného typu říkalo šťastné dítě. Dítě docela bystré a zábavné, mající však neobyčejnou zálibu ve flintičkách a pistolkách. A v řešení kriminálních případů. Protože to byl, jak již řečeno či naznačeno, člověk důvtipný, dovedl si poradit, jak dát oběma zálibám průchod. Byla tehdy zavedena instituce pomocníků VB. Pro později narozené je třeba vysvětlit, že se jednalo o civilní dobrovolné pomocníky Veřejné Bezpečnosti, instituce, která představovala jedno z největších nebezpečí, jež tehdy slušnému člověku hrozila. Kromě ní ovšem existovala ještě Státní bezpečnost, tedy StB. A to byli ještě daleko větší kabrňáci.

Pomocník VB byl člověk částečně obávaný, částečně opovrhovaný. Měl však jedno velké privilegium: mohl nosit zbraň. Asi ne každý, snad měli nějaké kategorie. Pokud ano, Velký Detektiv byl určitě v té nejvyšší. S esenbáky (pro později narozené – to byla ta VB, dříve SNB, tedy Sbor Národní bezpečnosti) na služebně blízké Úřadu měl velmi dobré styky. Byl pyšný na to, jak svým analytickým mozkem řeší jak složité případy, tak i drobné, leč zapeklité potíže. Jednou esenbáci zatkli skupinu hluchoněmých. Velký Detektiv byl pověřen jejich hlídáním. Ale hluchoněmí spolu čile gestikulovali a nikdo nevěděl, co si říkají. Zařiďte, ať se nedomlouvají, přikázal náčelník. Myslíte, že si náš Detektiv nevěděl rady? Kdepak, rychlý hmat po vypínači a rozkaz byl promptně splněn!

Takovými historkami okouzloval mladé pracovnice. Někdy se napřed dotázal, zda si může svléci sako. Na bílé košili se působivě vyjímalo řemení, jež drželo v podpaží pouzdro s mládětem od kanonu.

Autor: Karel Kužel | sobota 13.3.2010 12:58 | karma článku: 9,83 | přečteno: 1068x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 507x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky