Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vládnout prostřednictvím signálů

Češi by mohli posloužit jako důkaz, že něco takového nemůže fungovat. Kupodivu ale v zemi, která je mnohem větší a má asi stočtyřicetkrát více obyvatel a mnohem více národnostních menšin než my, se tento způsob docela osvědčuje.  

Významnou součástí prastaré čínské kultury je učení Konfuciovo (český přepis jeho čínského jména je Kchung-fu-c’). Z dochovaných pramenů snad nejautentičtěji podává jeho názory kniha Hovory, která sestává ze stručných výroků. Ty nedávají ani tak výslovné návody jako spíše podněty k přemýšlení. A možná proto mají krátká hesla na Číňany účinek daleko silnější než na Evropany, natož pak na skeptické Čechy.

Období Si Ťin-pchinga

Kerry Brown, ředitel Lau China Institute, napsal esej “Ideology in the Era of Xi Jinping” věnovaný rozboru ideologického převratu, kterým se současný čínský prezident snaží mimo jiné napravit  odchylky dosavadního vývoje od správného kurzu, jak je vidí. 

Strastiplnou cestu, kterou Čína urazila od doby, kdy zažívala období krutého ponížení a ožebračování ze strany “demokratického” Západu, směrem k bezpříkladnému ekonomickému rozvoji, můžeme vnímat jako dráhu vyznačenou údernými hesly.

Politická moc vychází z hlavně pušky

Mao Ce-tung je nepochybně významnou postavou čínských dějin. Podařilo se mu téměř z ničeho vytvořit mocnou armádu, se kterou opanoval čínskou pevninu. Inspiroval se stalinismem, ale zakrátko ho přizpůsobil čínským podmínkám a vytvořil svéráznou ideologii maoismu. Do chodu ekonomiky zasáhl “Velkým skokem”, který málem skončil na dně propasti. Kapitalistické úchylky chtěl odstranit “Velkou (proletářskou) kulturní revolucí”, která neblaze proslula strašlivou decimací až desítek miliónů lidí. Přesto ho pragmatičtí Číňané hodnotí jako spíše prospěšného než škodlivého. 

Je dobré být bohatým

Těžko říci, jak přesně zněl výrok reformátora Teng Siao-pchinga, ale pravděpodobně má souvislost s Konfuciovým výrokem, že v době špatné státní správy moudrý člověk zůstane stranou, ale když stát sleduje Cestu, pak je dobré být bohatým. Tím nejen povzbudil podnikavé a aktivní Číňany, ale zároveň naznačil, že žijí ve státě, jehož správu by Mistr Konfucius jistě pochválil. Stranické kolegy pak přesvědčil sečuánským příslovím, že „Nezáleží na tom, jestli je kočka bílá nebo černá, hlavně že chytá myši.“ 

Vědecký rozvoj

Toto heslo našim dříve narozeným současníkům připadá docela povědomé. Operovala jím skupina technokratů okolo Chu Ťin-tchaa - generálního tajemníka KS Číny. Podařilo se jim úspěšně pokračovat v ekonomickém rozvoji, ale tento proces byl doprovázen nárůstem sociální nerovnosti, rozbujením korupce a ztrátou nestrannosti soudního systému.

Čtyřbodová strategie

Současný čínský vůdce Si Ťin-pching si byl velice dobře vědom ztráty prestiže Komunistické strany v důsledku chyb stranických technokratů. Ale zároveň respektoval zlaté (čínské) pravidlo, že přes některá klopýtnutí na prošlé cestě je třeba zachovat kontinuitu a od žádné etapy se neodřezávat. Vládu nastoupil v době, kdy růst HDP již stagnoval a narůstaly sociální, ekonomické a politické problémy. Rozhodl se prokázat, že strana je schopna přežít a zastávat svou klíčově důležitou koordinační roli i za tak složitých podmínek.

Formuloval čtyřbodový plán, v němž je zdůrazněna komplexnost obsahu každého bodu.

  • Komplexně budovat střídmě prosperující společnost
  • Komplexně prohloubit reformu
  • Komplexně řídit národ podle zákona
  • Komplexně přísně řídit stranu.

 

Z prvních tří bodů se odvíjí linie státních propagačně-informačních kampaní. Poslední, čtvrtý bod, vzbudil největší pozornost. Přísné řízení Strany, to bylo novum, které nejspíše vylekalo členy Strany a vzbudilo nová očekávání veřejnosti.

Brown Kerry se ve svém eseji věnuje důkladnému rozboru dvanácti klíčových slov, kterými prezident Si operuje ve svých projevech. Možná se skrývá trochu poťouchlosti v jeho konstatování, že těch dvanáct slov lze těžko spojit v nějaký smysluplný celek. Ale jedna věc je zřejmá. Čínský vůdce má ambici modernizovat socialismus jako takový.

 

Modernizace socialismu

Snad nebudou obviněni z přemrštěného vlastenectví ti, kteří tvrdí, že to byli právě čeští reformisté, kdo nastínil takzvanou třetí cestu v budování společnosti. Dokonce leckdo vidí spojitost mezi Gorbačovovou “perestrojkou” s myšlenkami pražského jara. V každém případě je možno konstatovat, že žádný z obou pokusů o modernizaci socialismu neuspěl. Českým reformistům prostě nebyl dopřán čas na to, aby buď zvítězili a ukázali novou cestu nebo aby se historicky znemožnili. Sovětský vůdce byl pod velkými tlaky jak zevnitř své země, tak i zvenčí. Po jeho nedávném odchodu se budou ještě nějaký čas vyskytovat úvahy, zda to byl naivní idealista nebo zrádce či oběť jakéhosi spiknutí.

Pragmatičtí Číňané nepřicházeli příliš často s nějakými zbrusu originálními myšlenkami. Ale měli po tisíciletí vybroušený smysl pro rozpoznání, co z novinek by mohlo fungovat a hlavně dobře sloužit. To dobré, to jest fungující a sloužící, pak dokázali rychle implementovat a realizovat způsobem, který překonal představy původních inovátorů.

Možné následky čínského úspěchu

Co by se stalo, kdyby Číňané dokázali skutečně socialismus modernizovat? Jak by čínský model uspěl v soutěži s takzvaným kapitalismem? 

Číňané sami praktikují kapitalismus s čínskými rysy, který je ovšem na míle vzdálen od kapitalismu amerického. I ten se již ovšem velice vzdálil od ideálu volného trhu. Kapitalismus eurounijní je možno nazvat nejspíše jen hrou na volný trh. 

Je zde tedy celá řada modifikací kapitalismu, z nichž snad žádná nemá šanci na návrat k čisté formě. Ale ani čínský vůdce jistě nesměřuje k nějaké čisté formě socialismu. V čínském podání správná forma bude mít zřetelné čínské rysy, bude sloužit jak čínskému lidu, tak uchování vedoucí úlohy komunistické strany. 

Pokud by čínský model uspěl, byl by velkým vzorem pro mnoho levicově zaměřených zemí. Čína by našla následovníky zejména v zemích Latinské Ameriky a rozvojových zemí Afriky. Geopolitické následky takového vývoje jsou stěží předvídatelné.

 

Na závěr malý jazykový žertík:

Sinizace znamená počínšťování. Rodinné jméno čínského vůdce je Si. 

 

Autor: Karel Kužel | neděle 4.9.2022 12:58 | karma článku: 15,24 | přečteno: 645x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,29 | Přečteno: 506x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,29
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky