Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Běloruské rozcestí

Poté, co se evropští státníci zapojili do ukrajinských protestů v roce 2014, se politici obávají stejného scénáře i v Bělorusku, tj. ruské odpovědi, která by mohla znamenat i napadení či anexi části území.

- Opravdu?!!!

Citovaný odstavec pochází ze zprávy  Maxima Samorukova z Carnegie Moscow Center. Tento Think tank jistě netrpí nedostatkem zdrojů, hlavně finančních, a jeho analýzy by měly být domyšlené a podložené. Nicméně  bude dobré doplnit si informace z jiných zdrojů. 

Dle Wikipedie Bělorusové tvoří 81,2 % obyvatel země. Největší menšinou jsou Rusové s 11,4 %, následováni Poláky (3,9 %) a Ukrajinci (2,4 %). Oficiálními jazyky státu jsou běloruština a ruština. 

Dále Wiki: 

“Po rozpadu SSSR došlo k nepovedené transformaci na volnotržní ekonomiku. V letech 1991–94 poklesla průmyslová výroba o 30 %, míra inflace v tomto období byla 2000 %, v roce 1994 žilo pod úrovní životního minima 60 % obyvatel. Toho využil Alexandr Lukašenko, který Bělorusům nabídl model „tržního socialismu“. Lukašenkův režim zastavil privatizaci a zachoval si státní kontrolu nad zhruba 70 % podniků, nad cenami a měnovou politikou. Lukašenkovi se podařilo ekonomiku do roku 1997 stabilizovat, takže makroekonomické ukazatele Běloruska byly v roce 1997 nejlepší ze všech zemí bývalého Sovětského svazu. V roce 2000 dosáhlo Bělorusko úrovně průmyslové výroby roku 1990. V roce 2001 začala i opatrná privatizace (menších podniků)....[mezitím došlo k výkyvům] ... Výkon běloruské ekonomiky se však znovu výrazně zlepšil v roce 2017, což uznaly i mezinárodní ratingové agentury a OECD.”

Není zcela jasné, jak vypadá Lukašenkův model “tržního socialismu”, ale lze se domnívat, že pro mnohé naše občany by byl docela přitažlivý, zatímco západní politici jej považují z celkem pochopitelných důvodů za velmi odpudivý.

Lukašenko sám “proslul nemilosrdným bojem s opravdovou i imaginární korupcí ve vrcholných funkcích, v roce 1993 stál v čele parlamentního protikorupčního výboru. V červenci 1994 byl zvolen prezidentem Běloruska.”

Vždy byl stoupencem ekonomického propojení s Ruskou Federací a dokázal z tohoto vztahu vytěžit pro ekonomiku své země značné výhody.  Je trvalou politikou RF, že zemím SNS (Svazu nezávislých států) poskytuje obchodní výhody, hlavně v dodávkách energií s výraznou slevou proti cenám tržním. Zároveň otevírá svůj velký trh jejich domácí produkci.

Balancování na laně

Rusko samozřejmě není nijak nadšené Lukašenkovou nejednoznačností. Rozhodně by dalo přednost přímému připojení. To by však asi nenaplňovalo Lukašenkovy ambice. I když by ho Rusové jistě neodkopli jako mouřenína, který posloužil, nebylo by jeho postavení jako hlavy jedné  z řady republik RF tak silné a hlavně trvalé. Rozpaky budí Lukašenkův vztah k levobočkovi Nikolajovi. Bere ho s sebou na různé státnické události tak, jako jiní státníci první dámu.  Pokoutní zdroje říkají, že snad má příměs “imperátorské krve”. To by pod střechou Ruské federace asi těžko uplatňoval. 

Na druhé straně si jsou Rusové vědomi velkého vojenského nebezpečí v případě, že by Bělorusko ovládla osoba orientovaná prozápadně. Zařazení Běloruska do NATO by znamenalo, že by se hlavní město Ruské federace ocitlo téměř v dostřelu obyčejných taktických raket. Obyčejností je míněna kategorie podle doletu, nikoli podle druhu nálože.

Podle nezaujatých svědků působí Bělorusko dojmem úpravné země s vyspělou infrastrukturou (kdepak naše D1!) a celkem prosperujícím hospodářstvím. Vztahy vůči ruské menšině nejsou v žádném případě kontroverzní a obyvatelstvo je vůči cizincům přátelské. Pravděpodobnost rozdmýchání nacionalistických postojů vůči Rusům je nepatrná, velkou otázkou je, co mohou západní politici běloruskému lidu nabídnout.  

Není jasné, co si přejí představitelé opozice. Je ale celkem jasné, čeho dosáhnou dlouhodobým stávkováním: zubožení podniků, které pak budou nuceny propouštět. Pokud dokonce zkrachují, pak běloruské hospodářství může očekávat injekci od západních podnikatelů, kteří podniky rádi koupí.

Je však třeba říci, že účinná látka v injekci bude mít homeopatické ředění.

 

Autor: Karel Kužel | neděle 16.8.2020 15:00 | karma článku: 26,10 | přečteno: 771x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky