Dvojí tvář islámu

24. 02. 2019 21:09:21
Islám jako náboženství míru? Islám jako ideologie? Co stojí za jeho bezpříkladnou úspěšností? Překonal už léta dospívání, má šanci na modernizaci? Mnoho otázek, pokusíme se alespoň o úplný základ.

V každém případě je islám náboženstvím naprosto výjimečným. Na rozdíl od ostatních, ať už monoteistických či polyteistických, okolo islámu se musí chodit po špičkách. Jeho přívrženci se vyznačují velkou nedůtklivostí, která může být pro objekt jejich nevole smrtelná. Leckdy stačí jen se lehce, třeba nevhodným žertem, dotknout jejich náboženského cítění. To pak může propuknout v bezhlavé vraždění bez výběru. Tím se nám vtírá představa další tváře islámu - jako duševní choroby.

Ale nepřidávejme další tváře. Vždyť i starořímský bůh Janus si musel vystačit se dvěma.

Náboženská stránka

O náboženské stránce islámu se napsalo mnoho emotivního, laického i odborného. Znalci vám mohou vyprávět dlouhé hodiny o úžasné pestrosti tohoto náboženství, o jeho modernosti a řadě dalších výhod. Jedna z nich je nepochybná: jiná monoteistická náboženství nejsou zdaleka tak odolná vůči odpadlictví. Naše civilizace získala velký náskok do značné míry díky opoře v náboženství. Nakonec i, pro někoho možná paradoxně, dokonce katolická odnož křesťanství udělala mnoho pro vědu. Neoperujte upáleným Giordanem Brunem. Ten nebyl potrestán za svůj kosmologický názor, ale za prohřešky ve věci teologické. Velkým přínosem byl rozvoj logického kritického myšlení. V náboženských sporech se vyvinula technika diskuse, zvaná scholastika. Její metody byly tak důkladné a precizní, že si o nich dnešní diskutéři mohou nechat zdát.

Slabinou je to, že civilizace vzniklá na bázi židovství a křesťanství je velice závislá právě na těchto kořenech a jestliže se od nich odpojí, její síla valem uvadá. Islám je naopak proti odpadlictví pojištěn tak silně, že mu podobná ztráta kořenů vůbec nehrozí.

Politická stránka

Objevila se řada knih o politické stránce islámu. Jedním z pohledů je zkoumat způsob, jak islám zasahuje do života svých věřících po stránkách, která jsme zvykli svěřovat státu. To znamená především soudnictví, finančnictví, školství a podobně.
Politika je chápána jako aktivita směřující k vyvážní zájmů různých společenských entit. Uvnitř státu jde o různé zájmové skupiny, v globálním měřítku jde o vztahy mezi státy.

Uvnitř islámské komunity jde samozřejmě o vztahy mezi muži a ženami, ale také mezi dlužníky a věřiteli, učiteli a žáky, popřípadě jejich rodiči, ad... Vlastně bychom měli přidat i dvě velké skupiny, která pojí upřímné a hluboké nepřátelství, jdoucí až do krve - sunnity a šíity. Nás ale zajímá hlavně vztah muslimů vůči nemuslimům.

Islám rozděluje svět na Dar al-Harb, tedy území války či chaosu a Dar al-Islam, tedy území, kde vládne islám. Dar al-Harb je svět neustálých třenic a bojů, zatímco v Dar al-islam panuje klid a mír.

Pokud se ve vás ozývá hlas pochybnosti ohledně oné harmonie v Dar al-islam, tak ho okřikněte a vysvětlete mu, že rozdíl mezi sunnity a šíity je zcela zanedbatelný proti rozdílu mezi věřícími a káfiry, tedy těmi, kteří nevěří, že Mohamed je jediným věrohodným poslem zvěstujícím lidem boží vůli, nebo dokonce snad nevěří v Boha vůbec.

Tím už jsme se dostali do oblasti politiky mezinárodní, neboť oba “Dary” jsou vlastně dva státy nesmiřitelné jako oheň a voda. Ke škodě světa, kde nevládne islám, je třeba říci že je značně roztříštěný, daleko více než zmíněné rozdělení říše islámu na větev šíitskou a sunnitskou.

Káfiři celého světa, spojte se!

Parafráze hesla dávno zdiskreditovaného se zdá být jedinou rozumnou možností dalšího vývoje. Je třeba si uvědomit, že se jedná o střet dvou světů, v rámci kterého jsou rozpory mezi jednotlivými státy celkem podřadné. Zatímco politika mezi oficiálně chápanými státy se může jevit do jisté míry jako zábavná hra, politika vůči islámskému světu rozhodně zábavou nebude. Spíš přijde ke slovu to churchilovské:

“Krev, pot a slzy”.

Autor: Karel Kužel | neděle 24.2.2019 21:09 | karma článku: 24.38 | přečteno: 737x

Další články blogera

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma článku: 11.62 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma článku: 9.06 | Přečteno: 176 | Diskuse

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma článku: 12.30 | Přečteno: 535 | Diskuse

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma článku: 16.09 | Přečteno: 807 | Diskuse

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 15.88 | Přečteno: 387 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.66 | Přečteno: 301 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 980 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 980

https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...