Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Cesta vede do Tibetu

Dojmy ze shlédnutí slavného dokumentárního filmu dokumentaristů Síse a Vaniše o Tibetu (1954). Úkolem filmařů bylo zdokumentovat stavbu velehorské silnice vedoucí z čínského vnitrozemí do “sídla bohů”,  Lhasy.

Prvním dojmem byla barevnost. Nejen obsahová pestrost dokumentárních záběrů, ale i překvapivá technická kvalita obrazu. Je třeba si uvědomit, že  první československý barevný hraný snímek měl premiéru před sedmdesáti lety — 28. března 1947 (Jan Roháč z Dubé). Materiál byl velmi drahý, a proto se pečlivě vybírala témata pro natáčení v barvě i režiséři, kteří dostali tuto šanci.

Dokumentaristé Sís a Vaniš tuto šanci rozhodně nepromarnili. Jejich unikátní, mezinárodními cenami ověnčený dokument z roku 1954 zachycuje architektonické památky, život Tibeťanů i setkání s devatenáctiletým dalajlámou Tändzinem Gjamcchem i pančhenlámou Čhökji Gjalcchänem. Vypráví o nelidských podmínkách při stavbě gigantického díla, silniční magistrály vedoucí z čínského vnitrozemí přes nejvyšší hory světa do centrálního Tibetu.

Kamera dá divákovi nahlédnout do toho zvláštního kusu země, odděleného od zbytku světa nepřístupnými horami. Ale i v tom nepředstavitelném nakupení vysokých kamenných hřebenů se najdou přívětivá údolí, ve kterých se dají pěstovat a úspěšně sklízet jablka, do kterých by se divák sugestivních záběrů s chutí zakousl.

A pak přijde to, co nákladný dokument z let padesátých musel obsahovat: Záběr z jednání, na kterém "Velký kormidelník" vytyčuje gigantický úkol: Do roku 1954 vybudovat silnici přinášející odlehlému Tibetu pokrok, osvětu a lepší kvalitu života. Tak to tehdejší čínský vůdce Mao Ce-tung prezentoval a velký sovětský bratr ho v tom podporoval. Čína byla považována za pevnou a hlavně perspektivní část socialistického tábora. Sověti od ní očekávali, že přijme roli vděčného mladšího bratříčka a bude dále šířit vliv Sovětského vazu v důležité oblasti Asie.

Nová silnice měla částečně kopírovat starou stezku, po které se krkolomným způsobem přepravovalo zboží mezi Tibetem a čínským vnitrozemím.

První záběry budování zachycovaly odklízení sněhu a ledu. Krumpáče, lopaty, nosítka. Něco jako přelévat jezero hrnkem na čaj. Pak se dělníci zahryzli do horských svahů důkladněji. Těžkými kladivy bušícími do sekáčů vysekávali díry pro nálože. Následovaly efektní snímky odstřelů. Úžasný boj s nemilosrdnou velehorskou přírodou byl nakonec korunován velkou slavností v celkem neznámém údolí, kde byl dokončen poslední úsek tibetské magistrály.

Komentář k dokumentu byl oproti tehdejším propagandistickým a oslavným snímkům až nečekaně civilní a Karel Höger, který ho namluvil, se za něj ani v letech pozdějších jistě nemusel stydět.

Pravděpodobně velký úspěch tohoto dokumentu inspiroval podnik PZO Motokov k velké reklamní akci:  do Tibetu se vydaly v roce 1956 tři nákladní automobily Tatra 111 a tři "vejtřasky" (Praga V3S). S nimi putovalo ještě další vozidlo, nejmenší, ale snad nejdůležitější: motocykl Jawa, na kterém jel obchodní zástupce Motokovu. To byl údajně  vůbec první motocykl, který se dotkl tamní země. V cíli cesty byl pak darován dalajlámovi také motocykl Jawa, který jel ovšem jako náklad.

Vzpomínky docenta Paláta

O expedici Motokovu vypráví význačný český sinolog Augustin Palát, který celou výpravu vedl, v knížce PhDr. Ivany Bakešové, vydané Česko-čínskou společností v roce 2016.

 

 

 

Autor: Karel Kužel | středa 23.1.2019 20:36 | karma článku: 14,02 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky