Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepochopený Marx

Zamyšlení nad článkem Jana Kellera "Marx věčně nepochopený" Autor vykládá marxistickou ideologii jako převyprávěné křesťanství. Ale i jeho kritikům, jak zprava, tak zleva, přičítá náboženské myšlení.

Jan Keller je člověk nejen velmi vzdělaný, ale i zemitě vtipný. "Dvousté výročí narození Karla Marxe se stalo jedinečnou příležitostí jak pro jeho stoupence, tak pro jeho kritiky, aby veřejně prezentovali, nakolik hluboce jeho učení nechápou."

Tímto razantním rozjezdem se vymezil proti oběma táborům vykladačů a poté oděl vousatého Proroka šťastných zítřků do roucha přímo kněžského. Věřím, že nikoli neprávem: domnívám se, že každá pořádná ideologie má velmi mnoho společného s náboženstvím, dokonce snad s náboženstvím rodiny monoteistické.

Kellerův Marx si vybral křesťanství, jehož hlavní příběh převyprávěl. Nechybí v něm ráj, porušení rajských pravidel a následné vyhnání. 

"Rajská blaženost nezkažených, ale zároveň zatím ještě nevědoucích lidí, která stála na samém počátku, má v marxismu podobu prvobytně pospolné beztřídní společnosti. Počátky lidského rodu jsou podle křesťanů i podle marxistů dobou, kdy ještě nebylo poznáno zlo a kdy příroda poskytovala člověku bez většího úsilí všechno, čeho mu bylo třeba."

Marxistickým zlem není krádež jablka ze stromu poznání, ale soukromé vlastnictví. Jeho objevem ztratila lidská chasa nárok na pobyt v ráji a byla nucena se vydat na strastiplnou cestu, která ji (snad) měla dovést zpátky do ztraceného ráje. Strastiplná cesta je vymezena četnými restrikcemi, nutností dodržování jistých norem, pravidel či přikázání, z nichž některé jsou základní, nutné k tomu, aby lidé spolu vůbec nějak vyžili. Ale je tu jeden velký zádrhel, kterého si je Jan Keller dobře vědom:

"Po celé lidské dějiny však pravidelně docházelo a dochází k tomu, že ti, kdo se prohlásí za povolané k ostraze životně důležitých pravidel, zneužijí svého postavení k ovládání ostatních, aniž by často sami dodržovali to, co hlásají."

Levicoví kritici Marxe, neomarxisté, vidí cíl lidstva nejen v osvobození od třídních rozdílů, ale v jakémsi totálním osvobození každé lidské bytosti ode všeho svazujícího, tedy ode všech institucí včetně  rodiny, školy či státu. Jedině tak tedy může podle nich dojít k naplnění božího, pardon, Marxova plánu. 

Pravicoví kritici ale prý také operují s jakýmsi "božím plánem". Podle Kellera to je příslovečná neviditelná ruka trhu:

"Liberalismus vychází z názoru, že boží plán, který stojí za vším lidským snažením a ční vysoko nad ním, umožňuje člověku konat dobro i v případě, že to nebylo lidským úmyslem."

A tady se ozývá pochybnost. Jistě, nejsem sociolog a neznám přesně smýšlení pravicových liberálů, mohu jenom oponovat svojí představou o tom, co trh je a co trh není. Podle mého přesvědčení je trh spontánní systém, který vznikl samovolně a bez žádného daného cíle

Ta bezcílnost je podle mého názoru klíčová. Na vysvětlenou podávám příklad jiného spontánního systému, a to jazyka. Naši předkové si zajisté neřekli: vytvořme si prostředek k dorozumívání, abychom lépe obstáli v boji s nepřízní okolního světa. Postupně jejich hýkání jeden na druhého dostávalo pomalu zřetelnější a jasnější formy, až se z toho vyvinul úžasný živý systém, reagující fantasticky na podněty zvenčí. 

Ani trh nebyl dán lidem shůry. Prostě si začali vyměňovat tu základní potřeby, jinde pěkné cetky. Samovolně se vytvářelo povědomí o tom, kolik čeho se dá slušně vyměnit za kolik onoho tak, aby obě strany byly spokojeny, o tom, kdo pravidla směny porušuje a na koho je naopak spolehnutí. 

Trh není prostředek, jak zajistit lidem skvělou budoucnost. Je to pouhý nástroj, samovolně vzniklý informační systém, který se dá, jako každý nástroj, použít různými způsoby k různým cílům. Rozhodně od něj nečekejme, že "neviditelná ruka trhu vyřeší vše", jak ironicky tvrdí vulgarizátoři. Jen může řadu problémů vyřešit rychleji a lépe než sebeosvícenější sociální inženýři nebo důmyslní plánovači.

Rozhodně se nejedná o "boží plán", dílo nějaké absolutní  inteligence. Je to prostě výsledek hmyzího pinožení velkého množství lidiček, z nichž někteří jsou chytří více, někteří spíše méně, jiní moudří a další vyčůraní. 

Pokud je v uvažování pravicových liberálů něco mystického a zpochybnitelného, tak je to víra v to, že z nedokonalých prvků je možno dát dohromady systém, když ne dokonalý, tak velmi dobře fungující a hlavně, živý, schopný reagovat na vnější vlivy, i ty velmi nečekané. Vůbec jim nevadí, že člověk je takový, jak se vyvinul z chlupaté opice, že jeho hlavní charakteristiky jsou snaha zlepšovat si životní podmínky a zachovat rod. Věří, že tyto dva pudy spolu s rozumem nakonec lidi dovedou k formám koexistence a kooperace, které budou vykazovat i rysy idealistické, jako třeba altruismus.

To se samozřejmě velmi těžko dokazuje a velice snadno popírá. Kritici zcela nepochybně poukáží na strašlivé podmínky dělníků v továrnách za raného kapitalismu, velkoryse pomíjejíce například to, že i práce za krutých podmínek leckdy znamenala záchranu celé rodiny před smrtí hladem. Řeknou, že se nevytvořil stabilní a optimálně fungující systém.

Jenže takový systém se nevytvoří lusknutím prstů, chce svůj čas. A ten mu dán nebyl. Čas mu zkrátily - regulace. Nikoli regulace samovolně vytvořené, ale regulace uložené lidmi, kteří si jimi chtěli získat podporu mezi většinou, tedy dělníky. Regulace, které prezentovali jako dělníkům příznivé, jim zajistily politickou moc. Podnikatelé na regulace nějak zareagovali, často jinak, než si regulátoři přáli. Proto se zrodily regulace druhé generace, na které zaměstnavatelé opět něco vymyslili. A tak se spirála regulací rozjela do nezadržitelných otáček. 

Jistěže pravicoví liberálové vidí v regulacích zlo, a tak se "...základním přikázáním neoliberální víry stala deregulace."

To ale není tak jednoduché. Řetězec regulací, snažících se o dosažení nějakého (snad) blahodárného účinku, návazných regulací, které mají eliminovat jejich nežádoucí účinky, regulací, které byly přikázány z politických důvodů, a tak dále, vytvořily takovou změť, že odebrání některé v nesprávném pořadí nebo v nesprávný čas může způsobit řetězovou reakci, jejímž výsledkem bude zhoubný chaos.

Jiné řešení je typu "gordický uzel". To by znamenalo všechny regulace zlikvidovat najednou a nechat systém vyrůstat samovolně na zelené louce. To je ale velice těžko představitelné. Snad by to mohlo fungovat po celkovém zhroucení civilizace, například po strašlivé přírodní katastrofě nebo po globální válce. Bylo by velmi zajímavé sledovat, jak by se začala utvářet taková společnost přeživších. 

Ale to už nehodlám, alespoň v tomto článku, rozvádět. Nechám na laskavém čtenáři, aby vymyslel něco hodně nelaskavého. ;-)

Autor: Karel Kužel | středa 30.5.2018 8:00 | karma článku: 19,54 | přečteno: 503x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12

Lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého asistenta ze...

Vyberte si jednotku a pozici. Ukrajina se snaží nalákat nové rekruty

24. dubna 2024  10:01

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení...

KOMENTÁŘ: Na vině je přece vždycky žena... Feriho případ odstartoval změny

24. dubna 2024

Premium Tři roky nepodmíněně a zaplacení odškodného třem obětem. Takovým potvrzením rozsudku v pondělí...

Opilá policistka, která zaklekla dívku před klubem, nijak potrestaná nebyla

24. dubna 2024  9:55

Policista, který v únoru na pražském Smíchově brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku, byl zproštěn...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky