Návrat profesora Parkinsona

21. 04. 2018 10:21:20
Knížka Zákony profesora Parkinsona vyšla u nás roku 1966 v nakladatelství Mladá fronta. Je to krásná satira na byrokracii. Jaká je její platnost v dnešní době? K tomu má mnoho co říci knížka Prolomení hradeb Petra Hampla

Parkinsonovi úředníci neoplývali schopnostmi, ale jejich duch byl zhoubný. Jestliže organizace přerostla určitý rámec, byla zákonitě svými úředníky zcela paralyzována. Pokud se nově vzniklé firmy uchránily nákazy, celkem nic se nedělo. Mohly se zdravě a dravě rozvíjet, až do dosažení parkinsonovského limitu. Pak i ony zkrachovaly a udělaly místo jiným. A tak dále, koloběh nerušeně pokračoval.

Petr Hampl ve své knížce Prolomení hradeb bourá řadu zažitých představ.

Byrokracie blahodárná a ničivá

Byrokracii považuje autor za velký vynález, srovnatelný významem se zavedením strojů. Byrokracie znamená formalizaci procesů, jejich optimalizaci, kontrolu, osobní zodpovědnost každého za kroky, které v procesu učinil.

Takhle to platí, dokud mají byrokrati za cíl efektivní chod organizace. Schopnému pracovníku administrativy přísluší odpovídající odměna. Práce je to zajímavá a dobře honorovaná, schopných uchazečů je více než je ke kvalitnímu chodu organizace potřeba. Z toho plyne konkurenční boj, který má za následek vytvoření společenské vrstvy zcela nového typu. Nová byrokracie nelikviduje paralyzované firmy či instituce. Ty jsou jen pohlceny tělesy většími a mocnějšími. Byrokracie zůstává. Petr Hampl ukazuje, jak se nová byrokracie stává civilizační hrozbou.

Síla idejí a ideologií

Pro starověké filosofy byly ideje vším, novodobí lidé v nich vidí důležité výhybky, řídící chod světa. Pouhá myšlenka podle nich dokáže nasměrovat společnost k velkému rozkvětu nebo naopak rozpoutat peklo.

Petr Hampl to popírá. Tvrdí, že lidské hemžení generuje bezpočet idejí a ideologií, z nichž drtivá většina upadá v zapomnění. Teprve když nazraje určitá situace, která žádá řešení, nebo v něčí hlavě vykrystalizuje jasný cíl, pak je třeba hrábnout do ideologických regálů a vybrat správnou ideu, která s tím cílem nemusí mít příliš mnoho společného, ale je natolik inspirující, že lidi k realizaci toho cíle nakonec nějak dovede.

Relativně jednoduchým pozitivním příkladem budiž napadení Sovětského svazu Německem. Situace byla zdánlivě zcela beznadějná. Spásu přinesla myšlenka ztotožnění se s vlastí a vírou. Nekonal se boj za socialismus, ale vlastenecká válka, do které požehnal bojovníkům a vlastně celému národu pravoslavný patriarcha.

Dvořané a ti druzí

Monarchové sice tu a tam přežívají, dokonce v superpokrokové Evropě. Ale jsou už docela prostí, civilní. Pokud mají nějaké dvořany, pak jen pro parádu. Ti nemají už vůbec žádnou moc. Prostě, aristokracie patří na smetiště dějin.

Nebo taky ne.

Všeobecně je známo, že existuje pár rodin, které “vlastní všechny prachy světa až na pár šoufků, které zůstaly normálně v oběhu”. Ale ty rodiny se nevznášejí ve vzduchoprázdnu. Potřebují schopné a oddané služebníky, kteří zajistí realizaci jejich přání.

To je nejvyšší vrstva byrokratů - členové představenstev, náměstci, sekční šéfové a podobní. Perfektně znají fungování aparátů, umí tu znalost využívat ve svůj prospěch, v intrikách a zdůvodňování jsou nepřekonatelní.

Podobné vlastnosti měli šlechtici královských dvorů. Petr Hampl přirovnává novodobé nejvyšší byrokraty středověké aristokracii a shledává u nich stejné klíčové vlastnosti. Mezi nejdůležitější patří bezvýhradná loajalita a bystrý mozek, schopný perfektně reagovat na sebemenší signály se strany možných konkurentů u dvora, změny nálady a podobně. Jejich svět je tvořen množinou lidí této super-elity s určitými průhledy do světa lidí obyčejných a s patřičnými ovládacími prvky, kterými tento podsvět řídí.

Slepota vůči černé labuti

Nassim Taleb zdůrazňuje význam jevů velmi nepravděpodobných, avšak s extrémně velkými měřítky. Lidé podle něj kladou nepřiměřený důraz na kauzalitu, na kontinuální příběhy.

Petr Hampl říká, že lidé mají tendenci ignorovat příznaky blížících se katastrof, pokud jsou (ty katastrofy) takového charakteru, že s nimi dotyční lidé nemají žádnou zkušenost.

Tady přesně nevím. Lidé jsou schopni uvažovat o srážce obrovského asteroidu se Zemí, přestože o něčem takovém nám dinosauři nezanechali žádné písemné svědectví. Důležité je, že o této možnosti uvažují vážení vědci a byly natočeny více či méně působivé filmy.

Naproti tomu evropská civilizace nemá zkušenost s totálním nahrazením jedné kultury v celém regionu kulturou druhou. Dosud vždy docházelo k mísení, dokonce k jakési symbióze kultur, jako například ve Španělsku. Vážení vědci mluví o kolapsech a regeneraci civilizací, o přirozených pohybech národů vlivem měnícího se životního prostředí a podobně.

Petr Hampl říká, že Evropa může dopadnout podobně jako Egypt nebo Sýrie, o kterých málokdo tuší, že to byly v určitém významném období křesťanské země. Před hrozivými příznaky Evropané zavírají oči.

Ta knížka patří na hranici

“Hořiž, hořiž, Jene Huse, ať nehoří naše duše!” - tak by mohl zapět akademický senát jedné nejmenované české univerzity.

Řada z vás zaregistrovala status Knihkupectví Karolinum, kterým propagovalo prodej xenofobní knihy xenofoba Petra Hampla „Prolomení hradeb“, vydanou xenofobním spolkem Naštvané matky. Něco takového je naprosto nepřijatelné a je třeba požadovat, aby se to nedělo. Byl to jasný fail a je třeba požadovat po vedení univerzity, aby zasáhlo. Je však pochopitelné, že vedení univerzity běžně nekontroluje, co se ten či onen den dostane na pult daného knihkupectví. Rád bych na tomto místě proto poděkoval Samu Zajíčkovi za to, že na celou záležitost upozornil rektora univerzity, který zjevně netušil, že k něčemu takovému došlo, a promptně reagoval, protože knihkupectví nejenže smazalo daný status, ale knihu také stáhlo z distribuce (v nabídce knihkupectví ji již nenajdete)....

[zdroj zde]

Čím ta knížka vadí? Myslím, že v ní autor nepřinesl snad téměř žádnou “xenofobní” nebo jinak společensky nepřijatelnou myšlenku, která nebyla již zpracována důkladně v jiné literatuře, která na indexu není.

Nebezpečná je nejspíše svým formátem a uspořádáním. Vejde se hravě do náprsní kapsy, takže může být vždy s vámi. Dá se číst třeba ve veřejné dopravě.

Dalším nebezpečným rysem je to, že je přizpůsobena novodobému čtenáři, pro kterého je charakteristické klipovité vnímání. Kapitoly jsou přehledně uspořádány, na konci každé z nich autor dává stručný přehled uvedený přesným a výstižným titulkem:

“V této kapitole jsem se pokusil vyjádřit, že:”

  • následuje přehled hlavních myšlenek kapitoly.

Pokud je mi známo, xenofobní kniha Prolomení hradeb xenofobního autora Petra Hampla byla rozebrána, ale již je k mání xenofobní dotisk.

Autor: Karel Kužel | sobota 21.4.2018 10:21 | karma článku: 27.34 | přečteno: 950x

Další články blogera

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma článku: 11.62 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma článku: 9.06 | Přečteno: 176 | Diskuse

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma článku: 12.30 | Přečteno: 535 | Diskuse

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma článku: 16.09 | Přečteno: 807 | Diskuse

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 509 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3848 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.80 | Přečteno: 367 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 980

https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...