Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropou obchází hoprdox

Má-li někdo co do činění s hrozbou jasnou a realistickou, byť byla sebevětší, začne uvažovat o tom, jak se jí vyhnout, jak jí čelit. Naděje zůstává. Daleko horší je hrozba neurčitá. Ochromuje myšlení, otevírá dveře manipulaci.

Když se Orwellův hrdina Winston Smith v hrůze ptal O’Briana, co ho čeká v místnosti 101, dostalo se mu odpovědi: “Každý ví, co je v místnosti 101.” Pravda to byla i nebyla. Každý tušil, že tam je něco horšího než smrt, ale nikdo nevěděl, co vlastně.

Nevím, zda moje vysoce intelektuální kamarádka a matka tří svobodomyslných dětí četla Orwellův román, ale jednala přesně v duchu místnosti 101. Když si zhůvěřilá dítka přestala brát k srdci mateřské pohlavky a posléze i kopance, došla k tomu, že místo hrozby konkrétního fyzického trestu je třeba použít hrozby abstraktní.

Chceš dostat hoprdox?!

Dlužno říci, že tato temná pohrůžka fungovala až do věku, kdy dítka nabrala sdostatek rozumu, aby si dala od matky říci i po dobrém. Zcela abstraktní hoprdox v sobě sdružoval všechny zlé zážitky od útlého věku až po současnost, umocňoval je temným výrazem připomínajícím kletbu černokněžníka a dával prostor k představám muk ještě hroznějších.

 

Obyvatel údajně veledůležité české kotlinky je rovněž vystaven neurčitým hrozbám, které ho vyvádějí z pivního poklidu. Hoprdoxy se na něj snášejí hned ze dvou stran. Začněme hrozbou migrace.

Hoprdox muslimsko-migrační

Málokdo v Česku se setkal s nějakým excesem se strany muslimů, ať už českých konvertitů nebo přišedších migrantů. Ale každý slyšel o zvěrstvech příslušníků Islámského státu či o krvavých a ohnivých incidentech v zemích s velkým podílem muslimů. Na druhé straně slyšíme ujištění, že u nás nic takového nehrozí a dokonce tvrzení, že příliv migrantů bude mít vliv blahodárný. Tvrzení, že migranti přiloží ruku k dílu při budování naší vlasti nebo že nás kulturně obohatí, řadí dříve narození na úroveň plamenných hesel, které na ně chrlily dennodenně komunistické sdělovací prostředky. O to méně pak věří tomu, že jak naši politikové, tak hlavně ti bruselští, udělají něco pro naši bezpečnost.

Co si lze představit pod hoprdoxem se strany politiků? Klasicky cokoli. Nelze vyloučit třeba to, že budou zavedeny jednotné dávky pro migranty, řekněme takových tisíc, půldruha tisíce Euro na osobu a měsíc. Za to se na západ od nás dá žít velmi špatně, ale u nás dobře a dále na východ královsky. Výsledek: tsunami. Nesmysl? Prostě hoprdox.

Hoprdox stepně-bolševický

Zatímco většina světa vnímá Východ jako oblast pod zastřešením velké Číny, kam se pomalu, ale jistě přesouvá centrum světového dění, v české kotlince slovo východ vzbuzuje spíše reminiscence na dobu, kdy jsme byli vydáni na milost a nemilost komunistickým papalášům. Má to svůj dobrý důvod: komunistická ideologie pro nás znamenala období dlouhé stagnace ekonomické i společenské. Mělo by nás utěšit, že nesrovnatelně více poškodila komunistická ideologie národ ruský. Ale neutěší. Řada lidí věří, že komunismus je v Rusku stále živý a jen čeká na vhodnou chvíli, aby začal zavádět komunistický režim minimálně v zemích bývalého socialistického tábora

To by ovšem byla hrozba relativně konkrétní a nakonec ani nepříliš věrohodná. Proto ji ani veřejnoprávní propaganda nepoužívá. Zato se mluví o tom, že pokud se včas dostatečně pevně nepřimkneme k Evropské Unii, spadneme pod vliv Ruska. A to už je ten pravý a nefalšovaný hoprdox. Jeho základní vlastností je, že rozpoutává kaskádu těch nejtemnějších obav. Co by s námi postkomunistická říše udělala? Museli bychom natřít všechny své tanky a obrněné transportéry narůžovo, aby byly snadno identifikovatelné? Kupovali by od nás tuzemák se zakázaným označením Tuzemský rum?

Takové a ještě hrozivější představy dokáží vyděsit i ty nejotrlejší povahy. A o to právě jde!

Závěr

Pokud jste dočetli až sem, jste nepochybně lidé schopní pohledět pravdě do očí. Zasloužíte si odhalení, které vámi otřese, ale snad vás nezlomí. Plné znění té strašlivé kletby je:

Holou prdelí do ksichtu!

Autor: Karel Kužel | pátek 3.3.2017 19:46 | karma článku: 21,41 | přečteno: 1161x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky