Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozitivní deviant Čuba

Nedávné vyznamenání slušovického expředsedy Františka Čuby vzbudilo menší mediální rozruch. Skutečně menší - média žila jinými událostmi. Jednou z nemnoha výjimek byl Neviditelný pes, který připomenul slavnou éru “odvázaného” JZD článkem Zkurvené Slušovice.

Pan Neff ve své glose vyjadřuje uznání člověku, který dokázal věci tehdy nemožné. Zmiňuje někdejší Zemanovo ocenění Slušovic jako “ostrovu pozitivní deviace” - termín, který se hluboce zakořenil v povědomí pamětníků. Závěr článku mi však vyzněl poněkud nepravděpodobně. “Ale ty Slušovice – ano, Čubovy Slušovice – nový režim zkurvil, z čistě ideologických důvodů: aby si snad někdo proboha nemyslel, že za komunistů mohlo v Československu něco fungovat.”

Dovedu si představit, že po Listopadu nastal docela obyčejný boj o rozchvácení majetku. Řekl jsem si, že záměr byl jistě spíše materiální než ideologický. Vždyť fenomén Slušovic nebyl důkazem velkolepých možností, které socialismus schopným lidem dával. Slušovický úspěch vznikl socialismu navzdory.

Článek vyvolal opravdu bouřlivou diskusi, většina přispěvatelů se rozestavila podle barikády: Čuba jako přisluhovač komunistů, kteří se mu za jeho služby odvděčovali naprostým zvýhodněním jeho družstva - na jedné straně, kdežto naproti vlál transparent “Čuba jako vynikající podnikatel, vlastně novodobý Baťa”. Jedním z mála diskutujících, kteří Slušovice znali dobře, zřejmě přímo zevnitř, byla paní M.Varadinková. Ta Františka Čubu jednoznačně chválila a zdůrazňovala jeho schopnost nalézt sebemenší skulinku ve stávajícím omezujícím řádu.

Po pročtení všech možných informací a osvěžení vlastních vzpomínek jsem došel k tomu, že se pan Čuba cítil především hospodářem.  Hospodářem zodpovědným, spolehlivým a prozíravým. Jeho krédo bylo: Je jedno, jestli je tu feudalismus, kapitalismus nebo komunismus. Podnik si musí najít vztah k tomu zřízení a podnikat.

Musím zmínit příspěvek, který se vymykal hlavním proudům diskuze:

Slušovice a Václav Havel:

Autor: P. Adámek Datum: 10.11.2013 16:17


Já se s článkem O. Neffa ztotožňuji a pamatuji se, jak mě šokoval Václav Havel, když mluvil o "rudých žilkách Slušovic", čímž je pro jakoukoli diskusi vyřídil. Vždycky jsem čekal, že Slušovice budou oceněny jako něco, co vlastně pomohlo připravit půdu pro kapitalismus v Československu, a Havlův záporný postoj mi byl naprosto nepochopitelný.

Havlovy projevy v dobách polistopadových jsem sledoval se zatajeným dechem a vykulenýma očima. Ale jeho odsudek Slušovic si pamatuji jen mlhavě. Naštěstí pomohl internet - i ty žilky jsem skutečně našel - v odstavci začínajícím: “Dvacet let, které jsme ztratili…”. Nebyly sice rudé, ale “krajně temné”. Přemýšlel jsem, co se přemožiteli komunismu v Čechách na Slušovicích tak nelíbilo. Došel jsem k názoru, že byl sice zastáncem svobody intelektuální, nikoli však podnikatelské. Jeho ideálem byl a zůstal socialismus s lidskou tváří. Čubova tvář mu zřejmě dostatečně lidskou nepřipadala.

Možná bylo iritující i jeho umění téměř nemožného: 

“Čuba to ale řešil tak, že nežádal o devizy, ale o povolení k barterovým obchodům. To byla už jen byrokratická překážka, která se dala překonat. Takové povolení komunisty totiž  nic nestálo, nepotřebovali k němu žádné zdroje, a  ještě jim doplnění žádoucího sortimentu na trhu vytrhlo trn z paty. Takže nakonec to povolení dali…”  - píše paní Varadinková.

Ale to je právě to, co bychom dnes potřebovali jako sůl:

Fr. Čuba byl mistrem taktiky - "aby se vlk nažral a koza zůstala celá". Díky tomuto know how vytvořil kousíček zdravé ekonomiky uprostřed tuhého socialistického centrálního plánování. Do taktiky samozřejmě patřilo podkuřování bolševickým bossům, kteří ho ochránili před jinými - konzervativnějšími - mocipány.

Kdyby byla dnes naše zemička celá řízena stylem "Slušovice", možná by dokázala prosperovat i v džungli unijních nařízení, zákazů a regulací.

Fr. Čuba navenek korumpoval papaláše ve zcela umělém prostředí centrálního plánování, tedy neexistujícího trhu. Uvnitř ale jeho JZD fungovalo perfektně tržně. To byl opravdu malý zázrak.

EU se v lecčems blíží komunistickému ideálu totální regulace. Pokud by se v tragicky deformovaném prostředí EU podařilo vybudovat alespoň v malém Česku normální ekonomiku, bylo by to úctyhodné. Problém je, že bruselští mocipáni asi budou náročnější na “prostředky vyjednávání” než ti bývalí komunističtí.

Představme si tento příklad: Unie vydala směrnici o poměru OZE v energetice. Čubovský přístup bych viděl v tom, že by se nezavedly žádné dotace, žádné nadirigované výkupní ceny. Místo toho by se ale udělala mohutná osvětová akce, velebící "zelenou" energii,  moudrost eurokomisařů apod. Nevím, zda bychom byli za nesplnění ukazatelů postiženi nějakými sankcemi. Nejspíše nepřímo, jen by nás začali bruselští papaláši nějak dusit. A tady by nastoupila čubovská diplomacie, která by dokázala dusivé sevření uvolnit a dýchalo by se o kus lépe.

Dnešní Čuba je ovšem, podle jeho přednášky ve Zlíně (odkaz na první část) soudě, zastáncem silného státu, držícího banky a velké podniky. Tím by se mělo zabránit vysávání našich zdrojů cizími společnostmi. Myšlenka to není špatná, pokud by byla splněna důležitá maličkost: v čele takových podniků a bank by museli stát manažeři zodpovědní, spolehliví a prozíraví - zkrátka František Čuba a jeho klony.


 
 

Autor: Karel Kužel | úterý 12.11.2013 9:23 | karma článku: 20,41 | přečteno: 1273x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky