Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman jako třetí pól?

Bezesporu nejvýraznějšími politiky polistopadové éry byli dva Václavové: Havel a Klaus. Každý z nich reprezentoval jiný myšlenkový směr, s každým byla spojena jiná očekávání. Siločáry těchto dvou osobností byly tak silné, že si rozebraly velkou část národa mocněji než příchylnost ke Spartě či Slávii. Jenže jedná se opravdu o podstatnou část populace? Možná by bylo lépe mluvit o “hovořící menšině”, tedy o těch, kteří se k oběma Václavům vyjadřují a snaží se strhnout ostatní. Jsou to hlavně intelektuálové, umělci, politici a kormidelníci médií.  

Václav Havel byl symbolem revoluce, inspirací pro intelektuály a umělce. Člověk, který si v letadle otevře krabici doutníků a láhev koňaku a nad vlnami Atlantiku sepíše projev, ze kterého Američané nestačí slintat, to je přeci něco!

A teď jakýsi Václav Klaus, který uprostřed bolševické duchovní pouště usilovně studoval západní ekonomy a filozofy, ovšem zcela jiného ražení než jaké vyznával jeho protějšek. Ekonomiku považoval za základ, z něhož teprve vyrůstá nadstavba - včetně kultury. Takový rouhač to byl!  A tak se nebylo co divit, když ho V. Havel pojmenoval “takovým pilným mravenečkem”. Vlastně to bylo ještě docela laskavé.

V. Havel miloval svět divadla. Tedy ne že by z divadla dělal nějakou posvátnou a supervážnou instituci. Pamatuji se, jak kdysi řekl, že divadlo má být něčím trochu podezřelým. Líbilo se mi to. Divadlo ukazuje obecenstvu vznešenou a působivou tvář, zatímco v zákulisí kypí život docela pozemský, až přízemní. Snad jen trochu intenzivnější o vyšší seznitivitu a nadprůměrný temperament divadelních lidiček. A staří mazáci v tom mumraji spřádají své techtle, popřípadě i mechtle.

Tahle představa se pravděpodobně promítla i do havlovského pojetí politiky. Viděl ji jako hemžení různých neformálních skupinek, které se zformují okolo nějaké myšlenky, něco natropí a zase vyšumí. A zpoza kulis budou tahat za nitky moudří pánové a dámy ze sdružení Lípa či “převtělení pátečníci” ve vile Amálie (v bývalé lovecké chatě - vile Amálie, která je v lánské oboře, Havel pořádal více méně pravidelná diskusní setkání se svými hosty) nebo na nějaké podobné platformě.

Naproti tomu V. Klaus vyznával standardní politiku, jak se vyvinula v demokratických zemích, s jejich klasickými politickými stranami a nepříliš produktivními “žvanírnami”, jak parlament nazval kdysi jakýsi nacista či komunista. Proto také vynaložil velké úsilí, aby z amorfního Občanského Fóra, které “bylo pro všechny” odštěpil klasickou politickou stranu. Nota bene stranu, hlásící se ke kapitalismu. Jeho úspěch byl těžko uvěřitelný: přesvědčil odjakživa socialisticky smýšlející Čechy, že kapitalismus není sprosté slovo a podnikatel není pupkatý buržoust držící v jedné ruce tlustý doutník a v druhé krk vyzáblého dělníka.

Rovněž představy obou Václavů o ekonomice se nesmírně lišily. V. Havel byl jistě ovlivněn disidenty, kteří stále věřili na ŠIK-ovné reformy (Ota Šik) a rozhodně nepřál vytvoření národní podnikatelské vrstvy vlastnící dokonce velké podniky.

Naopak V. Klaus považoval stát za snad nejhoršího myslitelného hospodáře a snažil se, aby státní podniky přešly co nejdříve do rukou soukromých vlastníků. Bleskovou privatizací rozšlapal hračky komunistickým manažerům, kteří doufali, že než se nějaká taková akce provede, potichoučku podniky vydojí do vlastních kont. To ovšem vzedmulo silnou vlnu nenávisti, která neodezněla dodnes.

I pohled na prostého člověka byl u obou Václavů různý: V. Havel se jej snažil zušlechtit, stavět mu před oči velké ideály. To bylo velice působivé: český člověk touží po velikosti a vznešenosti - snad vlivem mizérie posledních staletí národní historie. Od intelektuálů Havel  očekával, že budou bojovat za lepší svět.

V. Klaus naproti tomu věřil, že nejlepší je takový systém, který funguje nezávisle na kvalitě jak lidí, kteří jsou u kormidla, tak i mužstva v podpalubí. Krásným příkladem je třeba taková Austrálie, mezi jejímiž prvními občany byli z velké části trestanci a prostitutky. V. Klaus snad až příliš posuzoval svoje spolupracovníky či souputníky podle toho, co z nich “padá”, co produkují ideologicky či politicky. Ale na druhou stranu i Havlův přítel Bakala má, alespoň podle dnešních počinů, k nějakému archandělovi hodně daleko. Takoví Ostraváci okolo OKD by to pravděpodobně ochotně potvrdili.

Zatímco se evropským intelektuálům podařilo úspěšně rozmazat hranice mezi pravicí a levicí, u V. Klause by asi málokdo váhal, na kterou stranu politického hřiště patří. Dělítkem by asi měla být snaha o co nejútlejší stát, maximální svobodu jednotlivce a rovnost před zákonem.

Jako poslední část srovnávání si ponechejme přístup k politice. Slavný JFK prý svého času řekl: “Nejzajímavější věcí na světě je politika. Všechny ostatní hry jsou pro malé děti”. To je krásné pojetí, stavějící politiku tak, kam nejspíš opravdu patří: mezi hry, a to ty ultimátní. Jak se k nim stavěli naši polistopadoví presidenti? V. Havel jako dramatik jistě měl velký cit pro hry, ale politika jako taková ho nejspíš, alespoň zpočátku, nijak nelákala. Začal se ji učit teprve při vyjednáváních s komunistickými špičkami v době jejich politického konce. Paradoxní je, že nejvíce se asi naučil od Mariána Čalfy, komunistického funkcionáře, který se nakonec s nastupující novou elitou docela sblížil. Nicméně standardní politika asi připadala Havlovi příliš nudná a sterilní. Z toho pramení jeho snaha o její likvidaci a nahrazení jakýmsi hemžením hnutí a skupin v rámci občanské společnosti.

V. Klaus se zajímal především o ekonomii, ale když došel k tomu, že bez politiky to nepůjde, rozhodl se ji naučit jako nějaký nový druh sportu. A pustil se do toho s vervou, jako ostatně do všeho, co dělal. Výsledkem bylo vysoké politické umění, které uznávali snad dokonce i někteří havlisté. Samozřejmě umění v mantinelech standardní politiky, alternativu nevymýšlel.

A nyní se objevil třetí postsametový prezident. Vyznačuje se zemitým humorem, okázalým přihlášením k prostému českému člověku i s jeho tlačenkovými a alkoholickými radostmi jakož i hlubokým porozuměním pro jeho starosti. Určitě nepřijatelný pro havlovské idealisty stejně jako pro klausovské zastánce maximální svobody jednotlivce a zastánce volného trhu jako prostředku pro nalézání optimálních řešeni.

A pro koho je tedy vlastně přijatelný? Hlasů v prezidentských volbách dostal pořádný ranec, i když ne výhradně od svých přívrženců. Jistě pro něj hlasovali mnozí klausovci, byť se zavřenýma očima a zacpaným nosem. Velkou váhu jistě mělo doporučení V. Klause, který si Miloše Zemana cenil jako férového protihráče a kvalitního politika.

Velkou měrou se na polarizaci podílejí média. V. Klaus si s nimi příliš nerozuměl. Drtivá většina byla prohavlovská a nenáviděnému Klausovi to dávala patřičně znát. V. Klaus na to reagoval samozřejmě s nelibostí, leč distinguovaně. Zato Miloš Zeman jim odpovídal snad ještě o trochu drsněji než jaká byla mediální norma vůči Klausovi. “Řekl jsem, že novináři jsou póvl a hnůj. Když pak jsem šel okolo hromady hnoje, omluvil jsem se jí”. Asi takto nelíbezně častoval jak novináře, tak televizi. Média sleduji jen občas, ale mám pocit, že vlivem Zemanova stylu trochu zkrotla.

Oba Václavové byli představiteli výrazných, prakticky disjunktních, myšlenkových proudů. Od M. Zemana neočekávám výrazné názorové vymezení. Jeho doménou je politika jako hra. Osvědčuje v ní schopnost překvapivých kombinací, které nechávají jeho protivníky vždy o kousek pozadu. Hrací plochu využívá beze zbytku. Od lidí okolo sebe asi neočekává bůhvíjakou oddanost, spíše s nimi zachází jako s šachovými figurkami. Jistě si získá mezi lidem mnoho příznivců, ale nedokážu ho označit jako třetí pól. Média nejspíš nebudou hlásat žádné jeho vznosné myšlenky, intelektuálové je nebudou ani hanět, ani vynášet do nebes.

Pro čtenáře neštítící se fyziky bych řekl, že oba Václavové představovali dva póly magnetu, který k sobě přitahoval materiál schopný magnetizace. Magnet musí mít dva póly, žádný z nich nemůže existovat odděleně. Miloš Zeman je nejspíše přirovnatelný k pólu elektrickému, který přitahuje materiály nekovové, nevodivé, relativně netečné. Může existovat sám o sobě, vytváří si pole bez potřeby protipólu.


 

Autor: Karel Kužel | středa 4.9.2013 15:41 | karma článku: 11,70 | přečteno: 526x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 189x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky