Pirát zkrvavenou šerpu ždímá...

28. 05. 2012 4:58:41
Slavná babička Mery z písničky Osvobozeného divadla Voskovce a Wericha by dnes nejela bojovat za kovboje. Jsem přesvědčen, že ta rázná žena by se moudře a rychle zorientovala v dnešní elektronické době a hlasovala by - pro piráty. Jistěže ne pro ty, co přepadají lodě Pražské paroplavební a s noži v zubech vylupují palubní bary či lodní pokladny. Pod svoji mohutnou ochranu by vzala piráty INTERNETOVÉ! Nevíte proč? Tak já vám to povím.

Mnoho lidí s rostoucím znepokojením hovoří o přetechnizovaném věku, odcizení techniky a dalších temných hrozbách. Problémem dnešního nesmírně rychlého technického pokroku je to, že je příliš POMALÝ. Příliš pomalý na to, aby stíhal odstraňovat negativní důsledky svého zběsilého cvalu. Znečišťuje se životní prostředí a nejsou k dispozici levné a účinné prostředky na jeho vyčištění. Cokoli dobrého se vymyslí pro usnadnění života poctivých a slušných lidí, vynalézaví darebáci obratem přemění v nástroj vlastního obohacení nebo dokonce v nebezpečnou zbraň, proti které těžko hledat obranu. A tak dále, a tak podobně.

A přece řešení toho paradoxu je nasnadě: zpomalit rozvoj. Místo horečného vyvíjení dalších a dalších zbytečných fičúrií (features) se soustředit na výrobu věcí, které nemají úplně všechny možné technické finty, které nejsou úplně "in", ale jsou to poctiví služebníci, kteří člověka doprovázejí dlouhá léta a kteří se stávají někdy i součástí duše svého majitele. Myslíte, že doba poctivých řemeslníků a vůbec výrobců je v nenávratnu? Že povídám pohádky? No, představte si, že vložíte velké prostředky do vývoje báječného výrobku, po kterém budou lidé šílet. Budete ho chrlit, ale za chvíli zjistíte, že nechrlíte sám. Budete se domáhat patentové ochrany, ale úřady vám řeknou, že duševní vlastnictví bylo znárodněno, neboť vůdkyně PIRÁTŮ babička Mery za pomoci pánů Smithe a Wessona přesvědčila parlament, že patenty patří na smetiště dějin.

Je jasné, že za takových podmínek málokdo bude investovat do nákladného vývoje čehokoli kromě počítačových virů a antivirových programů. Obojí se bez patentové ochrany hladce obejde. Také to zvládnou módní tvůrci a výrobci automobilů, kteří dokáží ututlat nový design do nejbližšího autosalónu. Ale tyhle krátkodeché záležitosti lidi nakonec otráví a začnou se pídit po něčem trvalejším. Reakce by mohla spočívat v návratu k poctivé práci, k promyšleným výrobkům.

V umění pak očekávám také zajímavé trendy. Zcela markantní to bude ve filmu. Obrovsky nákladné holywoodské filmy si díky kopírování nevydělají ani na catering, a tak se začnou točit filmy nízkorozpočtové, téměř amatérské. Spisovatelé přestanou upisovat duši a autorská práva nakladatelům a budou pouštět svá díla po internetu jako pampeliška svá semínka po větru. Ti, kteří se zalíbí, budou si vydělávat autorským čtením (což už se ostatně děje) a ti nelepší nakonec vydají svoji knihu v pár výtiscích za exkluzivní cenu s vlastnoručním podpisem. Svoje následovníky nakde třeba i Josef Váchal, který svého času vlastnoručně vysázel svůj Krvavý román vlastnoručně vyrobenými typy.

Už jsem vás dost naštval svfým fantazírováním? Klepete si na čelo a říkáte, co je to za pitomce? Pokud ne, nevadí. Přitlačíme.

Za pár let budou počítače nejen myslet, ale také samostatně jednat a cítit. Čeho se jim zachce, snadno si navrhnou a nechají vyrobit svými mechanickými (robotickými) kolegy. Rychle a precizně. Jenže ta dokonalost je časem znudí. Ti nejbohatší si začnou pořizovat výrobky lidí, těch roztomilých babralů, které jim budou imponovat svou půvabnou neohrabaností. Nakonec i pinoživé lidské umění si budou pořizovat z podobných pohnutek, jako někteří nynější zvrhlí intelektuálové si pořizují trpaslíky.

No, tak to by při pondělku mohlo stačit.

Autor: Karel Kužel | pondělí 28.5.2012 4:58 | karma článku: 9.99 | přečteno: 824x

Další články blogera

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma článku: 11.62 | Přečteno: 471 | Diskuse

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma článku: 9.06 | Přečteno: 178 | Diskuse

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma článku: 12.30 | Přečteno: 537 | Diskuse

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma článku: 16.09 | Přečteno: 807 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 625 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2167 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 215 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 981

https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...