Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věřím, tedy jsem (2)

V prvním pokračování jsem vyslovil objevnou (?) tezi, proč mladí věří v nadpřirozeno, nicméně tradiční náboženství odmítají. V diskusi mi napsal čtenář petrph: “Jakkoliv se to nezdá-vědecký materialismus a z něj plynoucí vědomý ateismus, stejně jako křesťanské náboženství, mají něco společného,jejich víra je výlučná-svět existuje pouze tak jak je popsán v jejich(svatých či vědeckých)knihách, a není nic jiného....”.

Ano, toho si jsem vědom. Je docela dobře možné, že to mladí vnímají právě takto. Jenže ten, kdo se aspoň trochu zajímal o vědu, ví, že pravá přírodní věda nedělá dalekosáhlé závěry. Ta jen krůček po krůčku vytváří lepší a lepší teorie, tedy vlastně modely světa, a ty překonané bez sentimentu zahazuje. Senzace vymýšlejí média nebo hledači sponzorů. Cílem přírodních věd není vyvrátit existenci Boha. V řadě oborů vůbec nedochází ke kolizím. Někde sice ano, ale náboženství je natolik gumové, že se jeho konstrukce zpravidla po “dopravní nehodě” nezbortí, jen se pružně přizpůsobí. Tak tomu bylo i v případě teorie “Velkého třesku”, o čemž píšu dále. Jedná se tedy, alespoň podle mého názoru, o relativně poklidné soužití, čehož důkazem je řada špičkových vědců, kteří zároveň hluboce věří v Boha. Věda pro ně není víra, jen metoda poznání a hlavně práce. Práce navýsost zajímavá, které jsou schopni přinášet oběti. Někdy i ty nejvyšší. Pouze člověk, který má velmi povrchní povědomost o přírodních vědách, to bere jako protipóly na stejné úrovni. Čtenář petrph pociťuje jako chybu, že věda popírá existenci jiných sil než těch, kterými se zabývá. Tady se musím postavit na stranu fyziků, kteří znají čtyři interakce (gravitace, elektromagnetismus, slabá interakce a silná interakce) a všemožně se snaží je sjednotit do jedné. Naprosto chápu, že když jim někdo přistrkuje další a další síly, tak jen nevlídně zavrčí: pánové, dejte nám něco, co se dá změřit, co dává opakovatelné výsledky, co je nějakým způsobem uchopitelné, nebo jděte do háje. Na takový výzkum prostě nejsou zařízeni. Je to něco jako kdybyste chtěli po kováři, aby vám ušil svatební šaty.

Přiznám se, že náboženství naprosto není moje parketa, nicméně se pokusím aspoň částečně shrnout, co náboženství lidem dává. Jsa Evropanem, omezím se na náboženství monoteistická, na našem kontinentu (zatím) dobře usazená.
Smysl. Smysl vlastního života i smysl existence lidstva jako celku. Člověk je tvor, kterého velmi potěší myšlenka, že jeho pozemské pinožení nevrcholí a nekončí tím, že nahrabal nějaké jmění, postaral se o potomstvo nebo třeba i zanechal za sebou umělecké dílo či úspěšnou vědeckou teorii. I takové velké výsledky se nakonec skloní před vyšší skutečností, že ten dotyčný je pokračovatelem díla započatého vyšší bytostí, že přiložil svoji trošku k obrovskému Dílu, jež naplňuje boží záměr. A to dává smysl jakékoli lidské činnosti, s dobrým úmyslem konané.
Útěchu v nouzi. To souvisí trochu se smyslem. Přišel jsi o majetek, zemřel ti někdo drahý, sám jsi doživotně zmrzačený - proč zrovna ty?! Inu, Pán tě zkouší, vybral si tě!
Jistota. Bohu záleží na každém jednotlivém člověku. Snad nejkrásnější vyjádření této jistoty jsem našel v básni Gregory Corsa Ztroskotání Nordlingu:
Jedné noci uplavalo Bohu padesát mužů
a utonulo.
Ráno opuštěný Bůh
ponořil prst do moře,
vylovil na něm padesát duší
a ukázal směrem do věčnosti.
Orientace. Orientace ve světě, v životě, v dějinách... Základním principem je Bůh. Všechno ostatní se odvozuje od něj. Některé církve se opírají o základní posvátné texty, často mají více či méně kvalifikované vykladače těchto textů. Některé disponují logicky a filozoficky velmi zdatnými lidmi, kteří udržují celý systém v konzistenci a imunizují ho proti případným konfliktům s realitou, například poznatkům moderní vědy. Katoličtí teologové například velmi brzy přijali teorii Velkého třesku a sladili ji s vírou.
Inspirace. Snad nejmarkantněji je vidět náboženská inspirace ve středověkém umění: Skvostné malby jsou ilustracemi biblických událostí, svatí jsou zobrazováni jak na plátně, tak i v kameni, budují se úchvatná architektonická díla...
Identifikace. Sounáležitost se souvěrci. Žid žida by na lžíci vody utopil, říkal táta, ale když jde do tuhého, udělá vše pro to, aby ho zachránil. Celé dějiny židů jsou tak dlouhé proto, že víra v příslušnost k vyvolenému národu jim dala sílu přestát neuvěřitelná protivenství.
Ve výčtu by se jistě dalo pokračovat ještě dlouho, v každém případě náboženství může být obrovským civilizačním faktorem. Naše euroatlantická, židovsko-křesťanská civilizace byla vytvořena na náboženských základech a dodnes je jimi ovlivňována.
Vraťme se k těm mladým, o kterých byla řeč v úvodním článku: "..velká část mladé generace má zájem o duchovno, ale hledají je mimo církev. Nevidí ji jako prostředí, které by jim dalo odpovědi na jejich otázky," . Tím se však staví do protikladu k moudrému panu Zdeňku Mahlerovi, který je nejen velmi vzdělaný, ale také zcela jistě velmi náročný. Ten kupodivu říká: „V Bibli je skoro všechno, ve Švejkovi úplně všechno.“ Jsou snad pro rytíře Jedi v jejich “náboženství” lepší odpovědi na ty nejdůležitější duchovní otázky než v Bibli a Švejkovi dohoromady?
A co ti ostatní, hledající? Co, u všech čertů, vlastně hledají?

Autor: Karel Kužel | sobota 8.10.2011 11:12 | karma článku: 8,85 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma: 12,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma: 9,06 | Přečteno: 188x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma: 12,63 | Přečteno: 541x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma: 16,84 | Přečteno: 808x | Diskuse| Společnost

Karel Kužel

Časová subsidiarita

Subsidiarita je pojem, kterým se ráda a často ohání většina představitelů Evropské Unie. Není to jejich vynález, i jiné fungující instituce ji nejen vyznávají, ale dokonce opravdu praktikují.

28.3.2023 v 8:00 | Karma: 10,64 | Přečteno: 309x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 12,28
  • Průměrná čtenost 982x
https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky