Risk je zisk

27. 06. 2020 8:00:00
tak praví lidová moudrost. Ale pryč se starou veteší, dnes patří riskování k činnosti nevhodné a za moudrého je považován ten, kdo rozpozná i jen náznak sebemenšího nebezpečí, které by mohlo eventuálně za určitých podmínek hrozit

Tytam jsou doby ztřeštěnců, kteří se vydávali na křehoučkých skořápkách přes oceán, aniž by měli jistotu, že nepřepadnou přes okraj Země někam do ztracena. Dobrodruzi vydávající se do neznámých končin obydlených lidmi s neznámými zvyky a obyčeji, jen aby objevili, jak s nimi obchodovat, co jim nabídnout a co za to zajímavého dostat. Vojáci vědy, kteří kvůli poznání riskovali život. To je možná trochu méně zřejmé. Abychom nechodili daleko, jmenujme například Jana Evangelisty Purkyně, který zkoumal na sobě účinek náprstníkového jedu tak horlivě, že taktak utekl hrobníkovi s lopaty. Marie Curie - slavná polsko-francouzská vědkyně - se vystavila během svých výzkumů radioaktivity takovým dávkám záření, že pravděpodobně jejich následkem onemocněla leukémií a na ni zemřela. Fandové techniky, kteří se rozbíjeli o zem v prapodivných létacích strojích, a mnoho a mnoho dalších. Ti všichni nás dostávali dál a dál a postup nás všech byl vykoupen mnoha osobními prohrami včetně obětí nejvyšších.

Dnes je snaha riziko v podnikání omezit "důmyslnými" regulacemi, nařízeními, atd.,  riziko je vytlačeno do aktivit na hranici zákona a největší zisky mají samozřejmě ti, kteří se pohybují spolehlivě za touto hranicí. Jistě, abych nezapomněl, riskuje se v adrenalínových sportech a lidé se rádi dívají na novodobé gladiátory s kostmi mnohokrát zpřeráženými. To je činnost zajisté počestná, ale její přínos k civilizačnímu pokroku je spíše sporný. Průměrný člověk nechce riskovat prakticky vůbec. Po svých volených zástupcích požaduje, aby mu zajistili za všech okolností co nejbezpečnější existenci s co nejmenší námahou.

"Víš, ty pitomče a lehkoživko, jak já jsem se za svůj život nadřel?!" zní mi s předstihem v uších rozhořčené výkřiky čtenářů. Určitě mají pravdu. Ale ta pravda je přeci jenom relativní. Málokterý velký dříč si dokáže představit, že by se odstěhoval ze svého města, které mu přirostlo k srdci, někam, kde nikoho nezná, ale nabízí se tam výnosná a perspektivní práce. Nebo že by věnoval večery dlouho do noci tomu, aby se naučil dělat něco úplně jiného, než čím se zabýval celý život a v čem dosáhl vysokého stupně dokonalosti. Jen s tou chybičkou, že onen obor už ovšem přestal kohokoli zajímat. To jsou rizika, která málokterý Evropan podstoupí.

Mnozí, daleko erudovanější než jsem já, se zabývali příčinami pádu velkých říší či dokonce civilzací. Našel jsem zprávu o zajímavé studii týkající se vývoje průmyslových společností (odkaz zde). Doporučuji nahlédnout alespoň do přehledné tabulky o čtyřech sloupcích - podle hlavních stádií, krásně korespondujících se čtvero ročními obdobími. Tabulka je zaměřena na pár aspektů: sociální konsensus, sdílené hodnoty a cíle, stupeň byrokracie. Zajímavá je charakteristika míry byrokracie ve třetím, "podzimním" stadiu:

Byrokratická složitost se vrší rychleji, než schopnost efektivní regulace; byrokracie začínají „klopýtat“

Onehdy jsem mluvil s mladým a inteligentním studentem ekonomie o regulaci. O tom, že když sebechytřejší úředník vymyslí nějaké regulační opatření, některý šikovný podnikatel či bankéř přijde vzápětí na protifintu. Kontroval přesvědčením, že umění regulace se dá naučit a vyvinout k dokonalosti. To mne uzemnilo natolik, že jsem nebyl schopen další diskuse.

Ani tady nechci diskutovat, jak hluboce vězíme v onom podzimním stadiu. Jen pro úplnost dodám druhou část charakteristiky podzimu: "Konsensus je velmi slabý, požadavky zájmových skupin se stávají silnějšími, než sdílený sociální cíl".  Jauvajs, to sedne, co?

A jak jsou na tom jiné (silnější) průmyslové společnosti? Ty evropské si z velké části zažily období rozmachu průmyslové výroby spolu s územní expanzí. Svoje kolonie měla nejen Velká Británie, ale třeba i maličké Dánsko. Po nějakém čase byly prakticky všechny kolonie svobodné a bývalé koloniální mocnosti se s větším či menším úspěchem této nové skutečnosti přizpůsobily. S odbouráním výsledků územní expanze přišlo období budování - jistot. Pod heslem spojení k prosazení Evropy ve světě se vytvořilo seskupení zemí potírajících vnitřní konkurenci a pokud možno blokující konkurenci zvenčí. Místo rozvoje stažení do ulity a zavíčkování.

Spojené Státy kolonie neměly, ale jejich vznik byl sám obrovskou územní expanzí. Území jim zůstalo, expandovaly ekonomicky, politicky a také kosmicky. Expanzi pomalu začíná střídat imploze, avšak ještě nějakou dobu budou fungovat jako supervelmoc.

Jsem poněkud na rozpacích, jak pojednat toho nejzajímavějšího hráče na světové scéně: Čínu.

Jedná se o civlizaci trvající tisíce let a pisatel těchto řádků propadá pokušení považovat současné průmyslové období jen za jednu přechodnou roli, kterou si Říše středu usmyslela sehrát. Prakticky po celou dobu své existence oplývala neobyčejnou stabilitou, stabilitu zdůraznil i geniální Konfucius, který vyšel z moudrosti starých úspěšných vladařů a jiných význačných předků. Jejich skutky a výroky se pak nechal vést při formulování učení, které utvářelo morálku nejen celé Číny, ale i mnoha dalších národů. Mohutné kulturní vyzařování Číny jí zjednalo respekt v celé ohromné oblasti - až najednou Číňanům došlo, že jsou strašně zaostalí. Zaostalí proti těm ďáblům s velkými nosy a strašnými zbraněmi. Co teď? Rychle se modernizovat. Poučit se od úspěšných. Představuju si, že proběhly spory o to, koho si vzít za vzor. Zvítězila skupina lidí, kteří za nejperspektivnější považovali komunismus. Snad podlehli komunistickému politickému marketingu, který představoval svoje učení jako nepřemožitelné a věčné. Teď přicházejí na to, že jejich Konfucius je přeci jen trochu věčnější, a tak se k němu vracejí. Ovšem se zachováním tváře, pokud možno. A dále se učí. Zajímají se nejen o vědu a techniku, ale i o kulturu starého světa.

Čína přechází ze stádia zahleděnosti do sebe do stádia expanze. Bude to ale nejspíš expanze zcela jiná, než jakou předvedly v historii celkem nedávné dravé státečky evropské. Od rozpadlé západní civilizace převezme to nejcennější, to, co naše civilizace odhazuje jako starou veteš: Kritické svobodné myšlení. Konfucius jim v tom asi nakonec nezabrání.

Autor: Karel Kužel | sobota 27.6.2020 8:00 | karma článku: 35.27 | přečteno: 4130x

Další články blogera

Karel Kužel

Kapitalismus asistovaný

Běžné definice kapitalismu jsou založeny na Marxově pojetí historie lidstva. Podle něj je tím nejpodstatnějším rozvoj výrobních vztahů a výrobních prostředků. Jsou ovšem i pohledy jiné, a to jak na historii, tak na kapitalismus.

2.3.2024 v 9:43 | Karma článku: 11.62 | Přečteno: 469 | Diskuse

Karel Kužel

Bůh experimentátor

Bůh je všemocný, laskavý, přísný, trestající, pomáhající, milosrdný a slitovný. To jsou jeho nejobvyklejší charakteristiky napříč monoteistickými náboženstvími. Má také zálibu v experimentování či hraní?

14.1.2024 v 17:52 | Karma článku: 9.06 | Přečteno: 176 | Diskuse

Karel Kužel

Postraš a panuj

Rozděl a panuj bylo pravidlo, které uplatňovala Římská říše. Připustila sjednocení (vnitřního) nepřítele a padla. Jaké pravidlo platí pro vládu nad světem?

11.12.2023 v 21:16 | Karma článku: 12.30 | Přečteno: 535 | Diskuse

Karel Kužel

Tak jsme ve válce...

O vojevůdcích se traduje, že promýšlejí budoucí války se zbraněmi dob minulých. Politici jsou závislí na představách generálů, kteří jim vyprávějí o důležitosti mezikontinentálních raket atd.. Jak by to vypadalo doopravdy?

11.4.2023 v 18:00 | Karma článku: 16.09 | Přečteno: 807 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 593 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1554 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 495 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 231 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 980

https://www.karelkuzel.org 

Zájmy: cyklistika, fotografie, politika, společnost. Vyznávám diskusi, konfrontaci názorů. Leckdy provokuji. Svoboda je více než dobro. Členem KSČ jsem nikdy nebyl z důvodu oboustranného nezájmu. Totéž platí o StB. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...